Már Trump oroszbarát jelöltje is bírálta Oroszországot

Fotó: AFP / ERIC PIERMONT

-

Szenátusi meghallgatásán Rex Tillerson veszélyesnek nevezte Moszkva törekvéseit.


A szenátus külügyi bizottságában szerdán kezdődött Tillerson várhatóan két napig tartó meghallgatása. A 64 éves texasi üzletember, aki korábban az ExxonMobil elnök-vezérigazgatója volt, felolvasta a világpolitikáról és benne Amerika szerepéről alkotott álláspontját.

A nyilatkozat tartalma lényegében azonos volt azzal, amit a hatalomátadást bonyolító Trump-csapat még kedden este kiszivárogtatott.

Tillerson szerint Oroszország, miközben a nemzetközi színtéren keresi a módját annak, hogy megbecsülést szerezzen magának, olyanokat tesz, amelyek szembemennek az amerikai érdekekkel. Az Egyesült Államok NATO-szövetségeseinek van okuk aggodalomra az orosz expanzív politika miatt. Később – Robert Menendez demokrata párti szenátor kérdésére – azt mondta, hogy egyetért azzal, hogy a Krím bekebelezése törvényellenes volt, és sérti a nemzetközi jogot is.

Nyilatkozatában a külügyminiszter-jelölt korrekt megállapításnak nevezte azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök tudott az amerikai választási folyamatba való orosz beavatkozásról.


Trump egykori kihívója, Ted Cruz azt mondta, olyan külügyminiszterre van szükség, aki tisztában van azzal, hogy Amerika kivételes küldetéssel rendelkezik


A meghallgatás elején három szenátor és Robert Gates volt védelmi miniszter mutatta be Tillersont: John Cornyn texasi szenátor szerint a külügyminiszter-jelölt egyedülállóan alkalmas az amerikai diplomácia irányítására, Ted Cruz, szintén texasi republikánus politikus szerint pedig az Egyesült Államoknak olyan külügyminiszterre van szüksége, aki tisztában van azzal, hogy Amerika kivételes küldetéssel rendelkezik.


Sam Nunn, volt demokrata párti szenátor pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Amerika értékrendje különbözik Oroszországétól. Robert Gates azt is hozzátette, hogy Tillerson vállalatvezetői tapasztalatai segíthetnek jövendő feladatai ellátásában.