Már szinte készen is lehet Rogán Antal nemzetvédelmi akcióterve

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A részleteket azonban egyelőre csak egy szűk kör ismerheti.


Kormányzati forrásaink már tudtak Rogán Antal nemzetvédelmi akciótervéről, a Fideszben viszont meglepetést keltett a dolog – nagyjából így összegezhetnénk eddigi nyomozásunk eredményét a párt frakcióvezetőjének nyilatkozatáról.

Rogán Antal hétfőn az MTI-nek adott interjújában beszélt arról, hogy évadnyitó frakcióülésére „országvédelmi akciótervet” készít elő a Fidesz-KDNP, mert „az országot külső támadások érik”.

Ez Rogán Antal szerint abban nyilvánul meg, hogy „ az önkormányzati választások előtt fajvédő konferenciát akartak szervezni Magyarországon, illetve hogy egyes “Magyarországon zajló gazdasági tevékenységek nem gyarapítják a közvagyont, mert a haszon automatikusan külföldre kerül.” Rogán szerint ezért jogszabálynak kell kimondania: az itt megtermelt bevételnek minél nagyobb részben Magyarországon kell adóznia. Az MTI azon kérdésére, hogy az országvédelmi akcióterv tartalmazhat-e válaszlépést az amerikai kitiltási ügyre, Rogán azt mondta: ez is az egyik eleme lehet, de nem a legfontosabb.


Nem csak a tél támad a Fidesz szerint


Megkerestünk több kormányzati és fideszes forrást is, hogy megtudjunk valamit az akcióterv részleteiről. Egy kormányzati informátorunk szerint ezeket már kidolgozták, és egy szűk kör ismerheti is őket, de "egyelőre tilos a legcsekélyebb mértékű kiszivárogtatás is". Egy másik kormányzati forrásunk annyit elárult, hogy Lázár János Miniszterelnöksége környékén készülhetett az akcióterv. Egy fideszes forrásunk viszont úgy nyilatkozott, neki egyelőre nincs információja az elképzelésekről.

Utóbbi azért érdekes, mert Rogán Antal közlése szerint elvileg a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja lesz a terv kidolgozója, sokkal valószínűbb azonban, hogy az évadnyitó ülésre már egy kész koncepciót ismertetnek a képviselőkkel.

Információink szerint a legfontosabb stratégiai lépéseket régóta egy nagyjából ötfős “kemény mag” (Orbán Viktor, Lázár János, Rogán Antal, Szijjártó Péter, Habony Árpád) tárgyalja meg és dönti el, ezekből lesznek végül – a leggyakrabban a Miniszterelnökségen folyó munkát követően – jogszabálytervezetek, amelyekre a két frakció rábólint.

A parlament első tavaszi ülése várhatóan február közepén lesz, a Fidesz és a KDNP frakciója hagyományosan az ezt megelőző héten szokott kihelyezett, kétnapos ülést tartani, a képviselők ott fogadhatják el az akciótervet.