Már sajátjai ellen is akciózik az ország legnagyobb feljelentője

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az Ökotárs elleni bejelentéssel híresült el, azóta azonban elkapta a gépszíj: immár heti több feljelentést tesz, politikai oldaltól függetlenül. Mészáros Lőrincet, a CÖF-öt is támadja, egy kék dossziéban gyűjti az anyagot, az ügyészség pedig egyre több bejelentését is komolyan veszi. Kicsoda is Tényi István és mi áll a feljelentés-cunami hátterében?


Hatoldalas, részletes dokumentációkkal, orosz nyelvű iratokkal telepakolt levél landolt a VS.hu postaládájában március közepén. Egy ügyészségnek küldött bejelentés volt arról, hogy Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatával talán nincs minden rendben.


A levél küldője néhány nappal később újra jelentkezett, Vác fideszes polgármesterét panaszolta be a hatóságoknál, amiért behívatta a Váci Madách Imre Gimnázium igazgatóját a március 15-i eset után, amikor az iskola nyílt levélben utasította vissza, hogy diákokat küldjön az állami ünnepségekre. Aztán bő egy hete a CÖF gazdálkodását akarta kivizsgáltatni, egy linkekkel, dokumentumokkal, paragrafusokkal, a CÖF beszámolójával és közhasznúsági jelentésével teletűzdelt levélben.


Mindhárom levelet Tényi István küldte, az a Tényi, aki az alábbi képen Rogán Antal mögött látható, mellesleg Fidesz-tag és vezeti a Fidelitas oktatási munkacsoportját.


A Rogán házaspár háttérben Tényi Istvánnal. A kép Rogán országgyűlési képviselői megbízólevelének átadásán készült


A kezdet

Tényi eleinte egyértelműen ellenzékieket vett célba, illetve olyan ügyeket vitt, amelyekben személyesen érintett.

A Norvég Civil Alap ellen – mint azt lapunk kiderítette – az ő feljelentése miatt indított a rendőrség nyomozást sikkasztás gyanúja miatt. Akkor az is kiderült, ő az, aki a Szegényeket és Rászorultakat Segítő Alapítvány (Szersa) iskolájának tanára volt négy hónapon keresztül, de elbocsátották, mert állítólag politizált az iskolában. Erre válaszul ő a Facebookon egy Bagdad bombázásáról készült fényképpel üzent néhány diáknak: „nagyjából ez marad az iskolából is”.

Ennek az lett az eredménye, hogy az iskola nem tartotta meg a szalagavató bálját, illetve, hogy Tényi ellen közveszéllyel fenyegetés miatt eljárás indult. Tényi ekkor több bejelentést tett, majd a Szersát végül bezárták.

Tényi most a VS.hu-nak azt mondta, ez a két ügy


jelentette azt a löketet, ami miatt közéleti, közérdeklődésre számot tartó ügyekkel kezdett el foglalkozni.

Aztán ugyanígy kezdte motiválni, ahogy ő mondja, a Fidesz 2014-es „választási győzelem utáni elkényelmesedett tempója” is.

Most ott tart, hogy egyre gyorsuló tempóban tesz feljelentéseket vagy bejelentéseket, immár az ügy politikai vetületétől függetlenül. Hídlezárás, egyetemi gazdálkodás, ügyészi függetlenség – egészen színes a paletta. Csak az elmúlt héten 11 levelet küldött szerkesztőségünknek; van, amelyikben több feljelentése is szerepel, de akad olyan is, amikor csupán beszámol arról, hogy éppen miképp áll egy bizonyos ügye.

„Az elmúlt 8-10 hónapban nagyjából 25-30 bejelentést/feljelentést tettem. Ezek közül nagyjából 8-10 ügyben egyáltalán nem indult eljárás”, mondja. Létezik több olyan ügy is, amelyekben a hatóság még nem döntött, vagy illetékesség híján továbbküldte a bejelentést más intézménynek.


Házkutatás az Ökotársnál


Kék mappa

Végleges eredmény még nem született egy ügyében sem, így a legkorábbi, 2012-ben tett Szersa-feljelentésének esetében sem.

„A Szersa-ügyben nyomoznak. A Norvég-ügyben szintén. A Milla Egyesületnél törvényességi vizsgálat zajlik. Az Országos Roma Önkormányzat ügyében a NAV nyomoz. A váci iskola ügyében feljelentés-kiegészítést rendeltek el. Egy tarnaleleszi, baksi nyári diákmunka kapcsán hivatali visszaélés gyanújával tett bejelentéshez a Csongrád Megyei Főügyészség szintén feljelentés-kiegészítést rendelt el" – sorolja.

„Kulcsár Gergely jobbikos képviselő elleni, önkényuralmi jelkép terjesztése, a nemzeti szocialista bűnök tagadása miatti bejelentésről még nem döntöttek, a Lánchíd, illetve a Szabadság híd lezárása ügyében – úgy tudom – eljárások vannak folyamatban.”

Tényi a NAV-val hadakozó Horváth András zöld mappájára utalva azt mondta, van egy kék mappája, amelyben dátum szerint sorrendbe rakva tartja a különböző iratokat, egy-egy fontosabb esetről pedig „témavázlatot” is készít.

„Az ügyek kiválasztása során igyekszem olyanokra felhívni a figyelmet, melyek közérdeklődésre tartanak számot. A legtöbb ügy korrupcióra utal. Nem lenne ördögtől való ötlet Magyarországon is felállítani egy Korrupcióellenes Ügyészséget.


Könnyen lehet persze, hogy ezek után kiürülne a Parlament. Szinte naponta jönnek elő múltbéli és jelenlegi ügyek, melyek súlyos visszaélésekre utalnak, illetve amelyeknek politikusok (is) a főszereplői. Ez ügyben van mit tenni.

A fenyegetések hatására sem hagyja abba

Tényi rokonai és ismerősei is megosztottak a téren, hogy jó-e az, amit csinál. Vannak olyanok, akik szerint már korábban is megtehette volna ezeket, vannak azonban olyanok is, akik „akik elítélik az ilyen formájú, boszorkányüldözésre emlékeztető fellépésemet”.

„Néha kapok egy-két levelet a Facebook-oldalon, melyek olykor életveszélyes fenyegetést is tartalmaznak, de ezekkel nem foglalkozom. Azzal viszont, ha egy külön Facebook-oldal jön létre az én lejáratásomra, gyalázásomra, foglalkozni kell. Ezért tettem bejelentéseket becsületsértésért és rágalmazásért, az ügyek nyomozati szakban vannak.”

A becsületsértés határának másik oldalán állva Tényi ugyanakkor nem ennyire érzékeny: a szerinte becsületsértő kommentek arra reagálva érkeztek, hogy kiderült, Tényi a Facebookon lájkolt egy képet, amelyet egy diákja küldött. A kép a H7-es HÉV-en készült, egy rajzot ábrázolt, melyen Gyurcsány Ferenc fejéhez egy csótánytest és egy Dávid-csillag párosul, mellette pedig ez a felirat olvasható: „Figyelem! Gyurcsótányirtás! Taposd el! Izraeli ormányos gyurcsótány”.


Orbán és Illés az ideálok közt


Illés Zoltán

Ángyán: igen. Provokátorfigyelő: nem

  • Ángyán József – még akkor is ha saját démonjaival küzd – Illés Zoltánhoz mérhető szereplő, akinek a jövő politikusainak élvonalában kellene szerepelnie, véli Tényi. „A földmutyi szerintem is létező jelenség. Erre fel kell hívni a figyelmet, majd lépni kell ellene”.
  • A Fidesz vezetői politikusai közül Kövér László a példaképe, legalábbis ezt mondta a Hír24-nek (a felvételen 2:28-tól látható) a Fidelitas tisztújító kongresszusán.
  • Böröcz Lászlóval, a Fidelitas elnökével is jó a kapcsolata, „tisztességes, jó szándékú, tehetséges, nagyon nagy munkabírású fiatal ember”. Böröcz ötletével, a provokátorfigyelővel viszont nem ért egyet, szerinte „provokátorok, a szándékos rendzavarók, a garázdálkodók kiszűrésére viszont már feltalálták a megfelelő ellenszert: rendőrség, biztonsági szolgálat”.

Tényi saját bevallása szerint jó kapcsolatokkal rendelkezik a Fidesz vezetői közül többekkel.

A VS.hu-nak Illés Zoltán, korábbi környezetvédelmi államtitkár szavaival reagált arra kérdésre, miért vett célba fideszeseket is:

„Attól, hogy fideszes vagyok, még nem vagyok hülye” – írta.

Tényi István – aki a Szersa-ügy után most egy II. kerületi iskolában egy HÍD-osztály osztályfőnöke – Illés Zoltánról úgy fogalmazott, „korábban is, jelenleg is, és a jövőben is az egyik politikusi és emberi példaképem. Nagy tudású ember, igazi szakpolitikus. Nem azt nézi, ki kinek a valakije, ki kinek a pártjában van. Ügyek mentén politizál”.

„Az elmúlt hónapokban valóban tett olyan kijelentéseket, melyek sokakban – főleg fideszesnek elkönyvelt emberekben – visszatetszést keltett. Ebből is látszik, hogy a Fidesz egy sokszínű szövetség. Véleményem szerint a politika jövőbeli élvonalába olyan emberek kellenek, mint Illés Zoltán. Ügyek vannak, melyeket szakmai alapon kezelni kell. Egy embert, egy politikust le lehet nyomni a földre, de utána fel kell állni. Azok az igazán nagy emberek, akik a földről fel tudnak állni, mint egy »keljfeljancsi«. Ezért tisztelem Illés Zoltánt, és ezért tisztelem Orbán Viktort is”, mondta.