Már rég megszűntek, de a rendőrség még nyomoz csalás miatt: mi az?

-

Alaposan fel akarja tárni az ügyészség a Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) kölcsönszerződéseit, erre utalhat, hogy négy hónappal, szeptember 14-ig meghosszabbították a csalás miatt indult nyomozást – írja a Magyar Hírlap szombati számában.


A lapnak Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, hogy az eredeti nyomozást egyszer már lezárták, de tavasszal a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség az erről szóló határozatot hivatalból hatályon kívül helyezte, a nyomozás folytatását rendelte el.


A Magyar Hírlap írásában emlékeztet arra, hogy az SZDSZ ellen Szilágyi György jobbikos képviselő tett feljelentést még tavaly év elején azzal az indokkal, hogy az SZDSZ 2008-ban és 2009-ben szerződést kötött a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB), huszonhat ingatlant vásárolt, az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint viszont a párt több törvénytelenséget is elkövetett.

A párt több mint félmilliárd forint tartozást hagyott maga után, miután nem fizette vissza a MFB 415 millió forintos kölcsönét; tartozása 2010 végén 770 millió forint volt. A párt megszűnését tavaly szeptemberben mondta ki jogerősen a bíróság – utal vissza korábbi írására a Magyar Hírlap.