Már nem gyanakodnak terrorcselekményre az orosz hatóságok

Fotó: MTI/EPA / Jevgenyij Reutov

-

Idegen tárgy kerülhetett a hajtóműbe, illetve nem volt megfelelő minőségű a gépbe töltött üzemanyag – ezek most a legvalószínűbb feltételezések a repülőbaleset okairól.


Terrorcselekmény nem szerepel az orosz hadsereg Fekete-tengerbe zuhant gépének katasztrófáját kiváltó legfőbb, feltételezett okok között – jelentette ki hétfőn Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője, írja az Inforádió.

Peszkovéhoz hasonló véleményt közölt az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) tájékoztatási részlege. Közleményük szerint azt feltételezik, hogy valamilyen idegen tárgy kerülhetett a hajtóműbe, illetve nem volt megfelelő minőségű a gépbe töltött üzemanyag, aminek következtében a hajtómű veszített teljesítményéből, és leállt.

Nem találtak túlélőket, tíz holttestet már kiemeltek és azonosításra az orosz fővárosba, Moszkvába szállítottak – közölték a hatóságok.

A mentőmunkálatokban mintegy 3500 ember vesz részt, 39 hajó és vízi jármű, továbbá 135 búvárszakértő és hét mélytengeri kutatóhajó. A hatóságok a Földet szondázó műholdak felvételeit is elemzik majd a történtek felderítése érdekében.