Már egymillió HIV-pozitív van Oroszországban

Fotó: AFP / JODY AMIET

-


Elérte az egymilliót a regisztrált HIV-fertőzöttek száma Oroszországban – közölte az orosz AIDS-megelőzési központ vezetője csütörtökön. Az egymilliomodik beteget, egy 26 éves dél-oroszországi nőt szerdán vették nyilvántartásba. A központ vezetője hozzátette, hogy saját és más szakértők becslései szerint a vírussal fertőzöttek száma akár 1,5 millió is lehet Oroszországban, ami azt jelentené, hogy a népesség egy százaléka HIV-beteg.

A megbetegedések üteme rekordot ért el, ezért szerinte Oroszország annak határán áll, hogy a HIV általános járvánnyá szélesedjen. Egyes területeken már általános HIV-járvány tombol.

A megbetegedések mintegy 60 százaléka a kábítószer-fogyasztáshoz és a heteroszexuális szexhez köthető. Az orosz drogfogyasztók mintegy 20, a homoszexuálisok mintegy 10 százaléka fertőzött.

A szakértő már korábban is többször figyelmeztetett, hogy Oroszországban olyan gyors ütemben terjed a vírus okozta AIDS-betegség, hogy a folyamat több szempontból visszafordíthatatlanná válik.

Oroszországban 1987 óta, amikor az első fertőzést regisztrálták, 204 ezer ember halt meg a betegségben. A szakértő szerint 2015-ben 95 ezer új megbetegedés történt, 5 ezerrel több az előző évhez képest.

A kormány a HIV elleni harcra 2016-ban 40 milliárd rubelt szán, szerinte azonban 100 milliárdra lenne szükség (1 rubel= 3,50 forint).