Manipulálták az orosz elnökválasztást a svédek szerint

Fotó: MTI/EPA / NEIL HALL

-

Stockholm nevetségesnek nevezte a moszkvai felvetést, hogy az angliai merénylethez használt idegméreg akár svéd is lehetett.


A svéd külügyminisztérium bekéreti az orosz nagykövetet, mert Moszkva azt állította, Svédországból is származhat a Salisburyban használt idegméreg. Margot Wallström külügyminiszter visszautasította az orosz külügyminisztérium szombati állítását. "Ez egyszerűen nevetséges és teljességgel megalapozatlan" – mondta.

A svéd külügyi tárca vezetője szerint az orosz "elnökválasztást úgy manipulálták, hogy az Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfőnek kedvezzen". Wallström szerint aggasztó, hogy akadályozzák az ellenzék teljes körű működését, és a médiát államilag irányítják. Ez nyilvánvalóvá vált e választási kampány során – mondta.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szombaton azt mondta, a legnagyobb valószínűséggel Csehországból, Szlovákiából, Nagy-Britanniából vagy Svédországból származik a Novicsok, az idegméreg, amellyel megpróbálták meggyilkolni Szergej Szkripal volt orosz hírszerzőt és lányát, Julijat. Az áldozatokra március 4-én találtak rá, állapotuk azóta is válságos.