Manfred Webert megválasztották az EPP csúcsjelöltjévé

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A bajor Keresztényszociális Unió politikusa 619-ből 492 szavazatot kapott.


Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

A hivatalos eredmények szerint Weber a szavazáson jelentős többséggel - 619-ből 492 szavazattal - legyőzte riválisát, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt.

A 79 százalékos szavazataránnyal győzedelmeskedő Weber jelenleg a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője.

A kongresszuson felszólalva a 46 éves bajor politikus azt hangoztatta, hogy új fejezetet akar nyitni Európában.


Egy új fejezetet szeretnék nyitni egy jobb Európa számára: nincs több harag

- hangoztatta Weber a legnagyobb európai pártcsalád képviselői előtt felszólalva. A katolikus családban nevelkedett kereszténydemokrata politikus azt hangoztatta, a helsinki kongresszussal már kezdetét vette a választási kampány.

"Hídépítők vagyunk, használjuk ki a lendületet, és akkor nyerünk 2019 májusában" - mondta Weber, aki elsősorban az EPP kereszténydemokrata szárnyában örvend népszerűségnek.

Stubb azt hangoztatta, hogy Európa nehéz időket él. "Nagyon nehéz korszakban élünk (...) kérem menjenek a barikádokra, védjék meg a liberális demokráciát és a jogállamiságot" - hangoztatta a finn politikus.

Különböző elemzések és közelmúltbeli választási eredményeket összesítve a Reuters hírügynökség azt írja, hogy az EPP szinte bizonyosan megnyeri a tavaszi EP-választást, ezért Weber nagy esélyt kap arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén. Ez esetben Weber lesz az európai közösség második német vezetője Walter Hallstein után, aki 1958 és 1967 között vezette az EU elődjének tekintett, akkor még csak hat tagállamot számláló Európai Gazdasági Közösség legfőbb végrehajtó testületét.