Magyarországra szállítanák a Franciaországban lebontott keresztet

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

A nagykövetség már kapcsolatba lépett a bretagne-i településsel, válasz még nem érkezett. A lengyelek is befogadnák a szobrot.


A kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket azért, hogy II. János Pál pápa szobráról az eltávolításra ítélt keresztet Ploermel városából Magyarországra lehessen szállítani, ha a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter szeirnt a párizsi nagykövetségen keresztül megkeresték a bretagne-i város önkormányzatát, választ azonban egyelőre nem kaptak. A keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadná be.

Szijjártó Péter nem kívánta kommentálni a kereszt eltávolítását elrendelő államtanácsi döntést, de azt mondta, Európa jövője szempontjából "elképesztően káros" minden olyan döntés, amely képmutató módon, a toleranciára hivatkozva a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el.

Szerinte ellentétes Európa érdekeivel a kereszténység visszaszorítását célzó "elképesztő önfeladás". Az ilyen lépések a kontinens civilizációjának és kultúrájának felszámolására tett intézkedéseknek tekintendők. Olyan kérdések nyílnak meg napjainkban, amely kérdések megnyitását korábban senki nem tartotta volna elképzelhetőnek, hiszen azt talán – vallási hovatartozástól függetlenül – kevesen vitatják, hogy a kereszténység az európai kultúra meghatározó része – mondta Szijjártó. Valóban igaz, hogy a 21. században Európában levetetünk egy keresztény jelképet? Vallásszabadság van mindenkinek, kivéve a keresztényeket? – mondta Szijjártó, sorskérdéseknek nevezve kérdéseit.

Szerinte Európa keresztény jellegét meg kell őrizni, az ide érkezőknek pedig el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk a helyi törvényeket és az itt élők hagyományait. Az illegális bevándorlás veszélyezteti Európa keresztény mivoltát, mivel a bevándorló országgá válás azzal jár, hogy az érkezők előbb vagy utóbb felül akarják írni a helyi szabályokat – mondta a miniszter.


Lengyel petíció

Szent II. János Pál pápának a bretagne-i Ploermel város főterén álló emlékművéről a francia Államtanács döntése miatt kell eltávolítani a keresztet. A CitizenGo nemzetközi katolikus civil szervezet lengyelországi irodája internetes aláírásgyűjtést indított. Az Európai Parlamentnek címzett petíciót több mint 35 ezren írták alá.

A levél szerint a kereszt Európa gyökereire emlékeztet. "Minden, a közterek cenzúrázására tett kísérlet, mely eltávolítaná ezt az Európa számára annyira fontos jelképet, a kontinensünk alapját jelentő gyökerektől való elszakadást jelenti" – áll a petíció szövegében.

Az aláírók azt kérik, hogy az Európai Parlament tegyen intézkedéseket a kereszt franciaországi védelmére. Idézik az EU alapító atyja, Robert Schumant is: "a demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy keresztényellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely zsarnokságba vagy anarchiába süllyed."

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök bejelentette: kormánya lépéseket tesz azért, hogy "megmentse a cenzúrázástól" a lengyel pápa emlékművét, és javasolni fogják ennek áthelyezését Lengyelországba, amennyiben ebbe a francia hatóságok és a helyi lakosság beleegyezik. A lengyelországi Sochaczew járás kész befogadni az emlékművet.

A nyolc méter magas pápai emlékművet 2006-ban emelték Ploermelben, a pápa alakja egy boltozat alatt áll, amelynek tetején kereszt emelkedik. Az emlékmű kezdettől fogva vitákat váltott ki, a francia Államtanács október 25-én az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva megerősítette egy bírósági korábbi döntését. A jogerős és végleges ítélet szerint a keresztet az emlékműről 6 hónapon belül el kell távolítani, különben az egész emlékművet elbontják.

A lengyel média szerint Ploermel polgármestere egy olyan megoldáson gondolkodik, mely átminősítené a város főterének státuszát úgy, hogy ezt ne tekintsék köztérnek. Ezzel eleget tenne annak a követelménynek, hogy a város köztereinek világi jellege legyen – a bírósági döntés ugyanis erre az elvre hivatkozott.