Magyarországon találkozhattak a párizsi merénylet elkövetői

Fotó: HO / ANDREJ ISAKOVIC

-

Belga sajtóértesülés szerint a főszervező itt találkozhatott két öngyilkos merénylővel.


Magyarországon találkozhatott Salah Abdeslam, a múlt havi párizsi terrortámadások egyik szervezője és résztvevője két Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban - írta a belga RTL televízió internetes oldalán.

A cikk szerint Abdeslam szeptemberben járhatott Magyarországon egy Belgiumban bérelt autóval, és ekkor vehette fel a Szíriából érkező két embert, akik később részt vettek a merényletekben.

A Magyarország felől érkező Abdeslamot és két társát szeptember 9-én állítólag regisztrálták is az osztrák hatóságok, bár az utóbbiak személyazonosságát nem lehetett pontosan megállapítani.

Abdeslam egy belga rendszámú bérelt autóval idén többször járt Európa különböző országaiban - olvasható a nyomozati forrásokra hivatkozó belga internetes oldalon. Augusztus 4-én Görögországban ellenőrizték az autóját, amellyel az olaszországi Bariba indulóra hajóra szállt fel. Ekkor sem volt egyedül : autójában az a marokkói származású, de belga állampolgárságú Ahmed Dhamani ült, akihez később a párizsi merényletek szálai ugyancsak elvezettek. Őt november 20-án elfogták Törökországban.

Salah Abdeslam Európát átszelő utazásai azt jelzik, hogy feltehetően a fiatalember szervezte a merényleteket. Ezt erősíti az is, hogy ő bérelte a párizsi támadásokhoz használt két autót Belgiumban, és a támadók párizsi szállását szintén ő biztosította - írta a belga szerző.

A brüsszeli születésű Abdeslam ellen a párizsi támadás után Belgium nemzetközi elfogatóparancsot adott ki, de azóta is szökésben van. A belga rendőrség által első számú közellenségként aposztrofált fiatalember két testvére közül Ibrahim öngyilkos merénylőként robbantotta fel magát a párizsi Bataclan koncertteremben, a másikat, Mohamedet pedig még a merényletsorozatot követő hétvégén őrizetbe vették Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében.

Az AFP francia hírügynökség úgy tudja, hogy Salah Abdeslam visszatért Szíriába, de ezt a hatóságok nem erősítették meg - írta a belga RTL.