Magyarország kapta Németország után a legtöbb menekültkérelmet

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

A lakosságszámhoz viszonyítva Magyarország kapta a legtöbb menekültkérelmet az EU-ban, ám GDP-arányos elköltött összegben csak a kilencedikek vagyunk.


A legfrissebb 2015 január-szeptemberi adatok szerint Németország kapta a legtöbb menekültkérelmet, mégpedig 308 365-öt - olvasható az Independenten. A lista második helyén Magyarország áll 175 960 kérvénnyel, míg a képzeletbeli dobogóra Svédország kerül fel jelentős lemaradással, hiszen ide több mint százezer fővel kevesebben jelentkeztek az új hazát keresők közül.Az Európai Bizottság adatai szerint magasan verjük a régiót, Ausztria is valamivel több mint 50 ezer kérelmet kapott, a következő szereplő Bulgária pedig már csak 12 720-at. Fontos megjegyezni, hogy ez a statisztika csak a menekültkérelmeket dolgozza fel, és nem számol az összes menekülttel.


Mi az élen, miközben a régió a sereghajtó

Egy másik statisztikában viszont rögtön a lista élére ugrott Magyarország: ez az adat azt mutatja, hogy a lakosság számához viszonyítva hány menekült kért bebocsátást. Eszerint Magyarországon 100 ezer lakosra 1781 bevándorló jutott, amivel magasan verjük a 758-as aránnyal rendelkező második svédeket is.Ausztriánál az ördögi 666 jött ki, a régióban pedig ennél csak jóval alacsonyabb számokat láthatunk: Bulgária 176, Csehország 11, Szlovénia 8, Románia 5, Horvátország 4, Szlovákia 3. Mindez azt jelenti, hogy míg a térség államai a lista legvégén helyezkednek el, addig Magyarország az élen áll.


Arányaiban viszont kevesebbet költünk

Egy másik IMF-tanulmány azt is megmutatja, hogy mely országok azok, amelyek a GDP-jükhöz viszonyítva a legtöbbet költötték a menekültekre. Itt Svédország az első 0,5 százalékkal; nem sokkal lemaradva, egészen pontosan 0,47 százalékkal követi őt Dánia, majd Németország következik 0,2 százalékkal.Ebben a listában Magyarország a kilencedik helyen szerepel 0,1 százalékos aránnyal, közvetlenül Finnország után és Belgium előtt. Érdekesség, hogy a cseheknél a kerekítés 0 százalékot hozott ki.