Magyarázza nyilatkozatát a német nemzetbiztonság vezetője

Fotó: MTI/EPA / Filip Singer

-

A BfV elnöke már nem kételkedik az erőszakot bemutató videó eredetiségében.


A BfV elnöke egy szónoki, "retorikai fordulattal relativizálja" a belpolitikai botrányt okozó minapi kijelentését – írja a Süddeutsche Zeitung. Hans-Georg Maassen megkérdőjelezte a videófelvétel eredetiségét és Angela Merkel kancellár értékelését a felvételen látható jelenetről. A felvételen azt látszott, hogy Chemnitzben németek külföldieket üldöznek.

A Horst Seehofer belügyminiszter utasítására készített, nem nyilvános jelentésében Maassen azt írta, hogy nem a felvétel eredetisége kérdéses, hanem az, hogy valóban hajtóvadászatot ábrázol. Csak erre próbált rámutatni a Bildnek adott pénteki, félreértett nyilatkozatában.

Maassen szerint a sajtó elhamarkodottan, az eredetiség ellenőrzése nélkül közölte a felvételt – írja a Der Spiegel. A BfV elnöke szerint feltételezhették volna: manipulációról van szó, hogy eltereljék a figyelmet a tüntetéseket kiváltó emberölésről. A gyilkossággal menedékkérőket gyanúsítanak.

Maassen kifogásolta a hajtóvadászat kifejezés használatát, szerinte egyetlen felvétel alapján komolytalan volt ennyire erős kifejezéssel jellemezni a Chemnitzben történteket. A BfV elnöke azt írta, hogy pontosabban kellett volna fogalmaznia, mert szavait túl tágan értelmezhették.

A Der Spiegel szerint a nemzetbiztonsági szolgálat vezetője kitart eredeti álláspontja mellett, bírálja a sajtót és közvetve azzal vádolja Merkelt, hogy túl gyorsan alkotott ítéletet a chemnitzi tüntetésekről.

Maassen és barátja, a szövetségi rendőrség vezetője, Dieter Roman úgy vélik, hiba volt beengedni az országba fiatal férfiak százezreit 2015-ben, a menekültválság csúcspontján. Azóta mindketten a kormány politikájának megváltoztatásáért, a rendpárti irányvonal érvényesüléséért küzdenek.

A BfV elnöke tapasztalt közszereplőként valószínűleg tudatosan fordult szembe Merkellel, mert ki akarta puhatolni, hogy meddig merészkedhet a kancellár bírálatában az új kormányzati felállásban. Az új koalícióban a belügyminisztérium a 2015-ös döntésekhez kezdettől fogva kritikusan viszonyuló bajor CSU vezetése alatt áll.

A belpolitikai botrány miatt most "megpróbál valahogy kimászni az ügyből" – írta a Der Spiegel.

Maassen pénteki nyilatkozata felháborodást váltottak ki a német politikában, többen távozásra szólították.

A hajtóvadászatról szóló beszámolók a Chemnitz központjában augusztus 26-án tartott, be nem jelentett tüntetésen történtekre vonatkoznak. A Bild akkor azt írta, hogy a demonstrálók csoportja dühöngő tömeggé változott. "Hihetetlen jelenetek játszódtak le: radikálisok külföldinek tartott emberekre vadásztak."

Erőszakos cselekmények másnap, augusztus 27-én is történtek, megtámadtak egy zsidó vendéglőt és megtámadták a szociáldemokrata SPD híveinek egy csoportját.