Magyar vétó mellett ülésezik az EU és az Arab Liga hétfőn

Fotó: MTI / KKM

-

Az EU és az Arab Liga február 24-25-én Egyiptomban tartandó csúcstalálkozóját készítik elő hétfői ülésükön az uniós tagállamok és az Arab Liga országainak külügyminiszterei Brüsszelben, tanácskozásuk középpontjában egyebek mellett a migrációval, a terrorizmussal, az emberi jogok helyzetével és az éghajlat-változással kapcsolatos kihívások állnak.


A tanácskozás részleteit ismerő uniós források szerint a miniszteri találkozón regionális kérdések mellett olyan aktuális globális kihívásokat vitatnak meg, amelyekkel mind Európának, mind az arab világnak szembe kell néznie.

A találkozó résztvevői várhatóan elkötelezik magukat az európai-arab partnerség elmélyítése mellett, amely a béke, a stabilitás és a biztonság megteremtésére, a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődés előmozdítására, valamint a multilateralizmus és a szabályokon alapuló világrend további megerősítésére és támogatására irányul.

Uniós tisztségviselők szerint a február végén Sarm es-Sejkben tervezett EU-Arab Liga csúcstól az EU-tagországok azt várják, hogy a politikai és a gazdasági kapcsolatok erősítése mellett előre tudjanak lépni az Európába áramló illegális migráció ügyében is.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter január második felében arra hívta fel a figyelmet, hogy a csúcstalálkozót előkészítő hétfői miniszteri találkozó nyilatkozatának migrációs fejezetében hivatkozási alapként szerepel az ENSZ globális migrációs csomagja, amelyet az uniós tagországok egyharmada - Magyarország mellett másik nyolc ország - nem szavazott meg.

Mint jelezte, Magyarország – egyedüli uniós tagállamként – nem fogja jóváhagyni azt a nyilatkozatot, amely azt kívánja rögzíteni, hogy teljes mértékben ki kell használni a migrációs csatornák lehetőségeit, a migrációs folyamatok pedig komoly mértékben tudnak hozzájárulni a kiindulási, a tranzit-, vagy a célországok növekedéséhez és a fenntartható fejlődéséhez.

Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint az ülést Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője vezeti. Társelnöke az egyiptomi Ahmed Aboul Gheit, az Arab Államok Ligájának főtitkára, valamint az Arab Államok Ligájának elnöki tisztét miniszteri szinten jelenleg betöltő Szudán külügyminisztere, Al-Dirdiri Mohamed Ahmed lesz.