Magyar tanáron múlhat az Indiát lázban tartó gyilkosság megoldása

Fotó: MTI / Czimbal Gyula

-

India egyik legismertebb képzőművészét, Csintan Upadzsajt brutális kettős emberöléssel vádolják. A férfi legfőbb esélye egy magyar főiskolai tanszékvezető.


Erőss István, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének vezetője jelentheti az alibit egy indiai kettős emberölés feltételezett felbujtójának. A magyar grafikusművész ugyanis azt állítja, hogy tavaly december 8-a és 10-e között végig együtt volt Delhiben azzal a Csintan Upadzsajjal, akinek volt feleségét, Hemát – és a nő ügyvédjét – december 12-én kegyetlenül meggyilkolták.

Miután Indiában a képzőművészek akkora sztárnak számítanak, mint máshol a színészek, így a hatalmas ázsiai ország lakói – a médiának köszönhetően – végigkövethették Upadzsaj és szintén képzőművész feleségének ötéves válási procedúráját.

Erőss István a VS.hu-nak elmondta, először valószínűleg ezért juthattak arra a rendőrök, hogy őrizetbe veszik Upadzsajt, majd a tényleges elkövetők egyike azt vallotta, hogy december 9-én az indiai művész segített kitervelni a bűncselekményt.


Csintan Upadzsaj


Ez teljes képtelenség, mivel Csintan és én 8-a és 10-e között együtt voltunk, vígan söröztünk Delhiben, a gyilkosság pedig Mumbaiban történt

– mondja Erőss István, aki évtizedes barátságban van a gyanúsítottal, meggyilkolt feleségét is jól ismerte.

A Munkácsy-díjas grafikus szerint a gyilkosságok mögött az a férfi állhat, akinek a műtermében megtörtént a bűncselekmény. „Ez a férfi még szökésben van. Úgy tudom, Csintan felesége egy elszámolási vitát rendezni ment oda az ügyvédjével” – meséli a tanszékvezető.

Erőss István úgy tudja, hogy a vita elfajult, és a műterem-tulajdonos – aki üveggyöngy installációk kivitelezésében segít az indiai képzőművészeknek – nekiesett a nőnek, és megfojtotta. Az idős ügyvéd képtelen volt közbeavatkozni, de végignézte a gyilkosságot, ezért a műterem-tulajdonos őt is megölette három munkásával.

Ezután a két holttestet papírdobozokba rakták, fóliával becsomagolták, és egy kiszáradt folyómederbe dobták. Erőss szerint Upadzsaj a gyilkosság hírére azonnal Mumbaiba utazott, a rendőrségre is önként ment, „úgy viselkedett, mint egy megtört férj”.

Erősst – aki felajánlotta, hogy elutazik Mumbaiba tanúskodni – a védelem kérte fel nyilatkozattételre, amit a rendőrség elfogadott. Az egyetemi tanár úgy tudja, Csintant nagyon megviselte a fogda, ahol egy kartonlapon kell aludnia, de várhatóan rövidesen újra összeül a bíróság, hogy eldöntsék, óvadék ellenében szabadon engedik-e Csintan Upadzsajt, vagy továbbra is bent tartják.Kicsoda Csintan?

Csintan Upadzsaj 1972-ben született Partapurban. A barodai Maharadzsa Sajadzsirao Egyetemen végzett. Festőként és szobrászként is hírnevet szerzett. Világszerte ismertté a csecsemősorozata tette, mellyel arra próbált rávilágítani, hogy Indiában még mindig sok lánycsecsemőt megölnek, mert csak a fiút tartják értékesnek, ennélfogva a genetikai manipuláció terjedése is komoly következményekkel járhat. Upadzsaj Indiában művésztelepet üzemeltet, Magyarországon is rendszeresen kiállít. Egyes munkáiért több tízezer dollárt is megadnak a gyűjtők.