NYT: Magyar börtönőr összevert egy menekült nőt, aki visszautasította

Fotó: AFP / SAKIS MITROLIDIS

-

A New York Times a menekült nőket érő brutális szexuális erőszakról ír részletesen. Ezek között megemlíti azt is, hogy Magyarországon az egyik börtönőr eszméletlenre vert egy migránst nőt, mert az visszautasította a közeledését. A magyar büntetés-végrehajtás tagadja, hogy ilyen történt volna.


Kegyetlen szexuális erőszakkal kellett szembenézniük azoknak a közel-keleti nőknek, akik az elmúlt évben migránsként érkeztek meg Európa. Ez derül ki a New York Times részletes riportjából. Az amerikai lap Németországban több tucat interjút készített migránsokkal, szociális munkásokkal, pszichológusokkal.

A lap szerint nincsenek megbízható statisztikák arról, hogy milyen szexuális és más jellegű visszaélések érik a menekült nőket. Az elmúlt egy évben Európába érkező egymillió menedékkérő között körülbelül háromszor több férfi volt, mint a nő. Az ENSZ statisztikái is azt mutatták, hogy a férfiak voltak többségben.

Egy traumatizált migráns nőket kezelő berlini pszichoterapeuta, Susanne Höhne azt mondta: a gondjaira bízott 44 páciens többsége tapasztalt szexuális erőszakot az út során. A pszichológus szerint a betegek olyan szörnyű dolgokat mesélnek, hogy neki és a stábjának is terapeutákhoz kell járniuk, hogy fel tudják dolgozni a történteket.

A lap részletesen ír egy harmincéves, négy gyermekes szíriai nőről, aki a múlt év elején menekült el a háború elől a családjával. Amikor a férjének elfogyott a pénze, és nem tudta kifizetni Bulgáriában az embercsempészeket, a saját feleségét ajánlotta fel fizetségként. A nőt három hónapon keresztül szinte napi rendszerességgel megerőszakolták.

A nő most Berlinben él menekültként a gyerekeivel együtt. A férfi ellen távoltartási végzés van érvényben. A nő annyira meg volt rémülve, hogy még a keresztnevét sem árulta el az újságírónak, attól tart, hogy a férje meg fogja ölni arra hivatkozva, hogy szégyent hozott rá.

A migránsok többsége Görögországon keresztül lép be Európába. Az itteni befogadó központok túlzsúfoltak, nem tudnak megfelelő ellátást biztosítani az egyedülálló nőknek. A nők azonban nemcsak itt, hanem Európa szerte veszélynek vannak kitéve, a legtöbb helyen ugyanis egy területen alszanak a nők és a férfiak.

Egy szíriai nőt egy magyar börtönőr vert eszméletlenre, mert visszautasította a közeledését, áll a cikkben. A magyarországi eseményről részletesen nem ír a lap, így nem tudni, hol és mikor történt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága később lapunkkal azt közölte, hogy a cikkben megfogalmazott állítás nem fordulhatott elő. Ezt azzal magyarázták, hogy a büntetés-végrehajtási (bv) intézetekben csak férfiak vannak idegenrendészeti őrizetben, migráns nőkkel a magyar bv-sek nem kerültek kapcsolatba.

A New York Times egy harmadik nőről azt írta, férfinak öltözött, hogy a szexuális támadásokat kivédje. A neve elhallgatását kérő nő szerencsésnek nevezte magát amiért csak kirabolták és megverték az út során.

Még a viszonylag biztonságos Németországban is problémát okoz az egymillió menedékkérő megfelelő elhelyezése. Többek között az, hogy a nőknek alapvető védelmet tudjanak biztosítani, például zárható hálószobákkal. A menekültszállásokon is számos történtet lehet hallani családon belüli erőszakról, illetve olyan férjekről, aki féltékenységből, vagy pedig azért veri meg a feleségét, mert nem lehet gyereke.