Magas rangú amerikai kormánytisztviselő jön Budapestre még a héten

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU

-

Két irányból is szorongatják az Orbán-kormányt, hogy támogassa vagy sem a magyar gazdaságot is megtépázó oroszellenes szankciókat. Az amerikai külügyminisztérium Közép-Európáért felelős helyettes államtitkára biztonságpolitikáról, az orosz szankciók ügyéről tárgyal a Külügyminisztériumban szerdán. Az amerikai csapatok térségbe telepítése is a megbeszélések napirendjén szerepelhet.


Hoyt Yee, az amerikai külügyminisztérium Közép-Európáért felelős államtitkára látogat a héten Budapestre, hogy a magyar kormánnyal tárgyaljon – értesült több, egymástól független forrásból a VS.hu. Egy kormányzati informátorunk szerint „nem konkrét ügy miatt jön, hanem szokásos politikai konzultációkat folytat” az államtitkár, akit információink szerint szintén helyettes államtitkári szinten fogadnak a Külügyminisztériumban.

Úgy tudjuk, a tárgyalások egyik fő témája az Oroszországgal szembeni szankciók lesznek; a látogatásra rálátó egyik forrásunk szerint Washington egyértelműen azt szeretné, ha a nyáron az EU ezek fenntartása mellett döntene, így Hoyt Yee most ennek szükségességéről szeretné meggyőzni a magyar felet, mint olyan uniós tagállamot, melyről köztudott, hogy a büntetőintézkedéseket leginkább ellenzők között van.


Az Oroszország elleni szankciók főleg a magyar mezőgazdaságnak ártanak


A megbeszéléseken minden bizonnyal szóba kerülnek a térségre vonatkozó amerikai haderő-telepítési tervek, melyek célja Oroszország elrettentése lenne bármilyen újabb agresszív lépéstől. Ezzel kapcsolatban amerikai forrásból úgy értesültünk, Washington nem állandó jelleggel küldene csapatokat közép-európai országokba, hanem „folytatólagos jelenlétet biztosítana”, vagyis egy-egy kontingens néhány hónapra érkezne valahova, majd kivonnák, és más egységeket küldenének, nem feltétlenül ugyanabba az országba. Korábban egy magyar kormányzati illetékes arról beszélt a VS.hu-nak, egy ilyen megoldást a magyar kormány is támogatna.

Nem kerülnek majd szóba korábban vitát kiváltó ügyek, így a korrupció, vagy a demokratikus jogok helyzete sem. Egy kormányzati forrásunk szerint az ezekkel kapcsolatos bírálatokat jellemzően Victoria Nuland államtitkár szokta megfogalmazni, így, mivel most nem ő érkezik, a magyar kormány részéről senki nem számít kritikákra.

Hoyt Yee legutóbb 2014 januárjában látogatott Budapestre, akkor Szijjártó Péterrel energetikai ügyekről, a térség biztonságáról és a Nyugat-Balkán integrációjáról tárgyaltak az utólag kiadott közlemény szerint. Hoyt Yee másfél éve Gyurcsány Ferenccel is találkozott, aki a választási összefogásról beszélt.

A hét második felében így igazi „amerikai nagyüzem” lesz Budapesten, hiszen, mint korábban megírtuk, egy republikánus kongresszusi képviselőkből álló delegáció is érkezik majd. Köztük lesz Dana Rohrabacher, akit Vlagyimir Putyin orosz elnök legfontosabb washingtoni lobbistájának tartanak. Robrabacher Orbán Viktorral is találkozik majd.