Magán email fiókból levelezett több amerikai külügyminiszter is

-

Nem Hillary Clinton volt az egyetlen, más amerikai politikusok is így jártak el, republikánusok és demokraták egyaránt, áll egy friss jelentésben.


Clinton ellen az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) vizsgálatot indított, amiért külügyminiszterként a hivatalos levelezésének egy részét magán-email fiókon keresztül bonyolította.

Mint kiderült, Colin Powell volt külügyminiszter és utódja, Condoleezza Rice - mindketten republikánus politikusok, George Bush kormányának tagjai - szintén magánlevelezésük részeként bonyolították hivatalos elektronikus levelezésüket. Vagyis amikor ők álltak a külügyminisztérium élén, szintén hozzáférhetővé válhattak mások számára titkosított vagy akár csak bizalmas információk. Erről a demokrata párti Elijah Cumming számolt be csütörtökön, a képviselőház egyik bizottsága előtt.

Cumming öt korábbi külügyminiszter levelezését, illetve levelezési szokásait vizsgálta meg.

Közben a republikánusokhoz közel álló Breitbart News azt derítette ki, hogy John Kerry jelenlegi külügyminiszter korábban - amikor még a szenátus külügyi bizottságának elnöke volt - szintén magáncímről küldött titkosított információkat és anyagokat elődjének, Hillary Clintonnak. A levelek ráadásul a besorolásuk szerint nem is egyszerűen "bizalmas", hanem "titkosított" információkat tartalmaztak, elsősorban Indiával, Pakisztánnal és Afganisztánnal kapcsolatban. A külügyminisztérium e tényt el is ismerte.