Macronnak üzent Ferenc pápa

Fotó: OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT

-

A Macron-Le Pen vita nem tetszett a pápának, de jókívánságait fejezte ki az új elnöknek.


Vatikán honlapján üzent a frissen beiktatott francia elnöknek Ferenc pápa. Azt írta franciául, reméli, hogy Macron minden honfitársa szolgálatában végzi feladatát. Elmondta azt is, hogy Macronnak, mint Franciaország elnökének tiszteletben kell tartania a keresztény hagyományokat, és bírálta a két elnökjelölt beszédét a tévévita közben, mert szerinte nem törekedtek a párbeszédre. Le Penről tudja, hogy jobboldali, de Macron szándékai egyelőre ismeretlenek számára - mondta a pápa.


Vallási megosztottság

Az MTI szerint Franciaország lakosainak 70 százaléka megkeresztelt katolikus, egy 2008-as hivatalos francia kutatás pedig azt írja, a 18-50 év köztieknek csak 43 százaléka. Ez a statisztika azt mutatja, hogy további 45 százalék nem vallásos, 8 százalék muszlim, 2 százalék protestáns, 2 százalék pedig egyéb vallást követ.
Franciaországnak egy éven keresztül nem is volt nagykövete Vatikánban, mert a korábbi elnök, Francois Hollande javaslata alapján Laurent Stefaninit nevezték volna ki. Viszont Stefanini nyíltan vállalja homoszexualitását, ezért a Vatikán nem fogadta el őt nagykövetként. Végül egy év után Phillippe Zellert nevezték ki a helyére.