Ma utoljára szavaznak a legnagyobb demokráciában

Fotó: Europress/Getty Images/Kevin Frayer / Europress/Getty Images/Kevin Frayer

-

Véget ér a másfél hónapos maratoni szavazás Indiában, néhány nap múlva kiderül, hogy ki lesz az ország új miniszterelnöke.


Megkezdődött a másfél hónapos indiai választás utolsó szavazási napja – írta az Al Jazeera. Több mint 66 millió ember járul ma az urnákhoz Bihár, Uttár Prádes és Nyugat-Bengál államokban. Így például India egyik legfőbb szakrális központjában – a hinduk szent városának tartják –, a korábban Benáresz néven is ismert, több mint egymilliós lakosságú Váránasziban is ma szavaznak. Az Al Jazeera Újdelhiben tartózkodó tudósítója szerint Váránaszí nemcsak emiatt kulcsfontosságú. Összecsap ugyanis India három legfőbb politikai erőjéből kettő: a választás megnyerésére leginkább esélyes hindu nacionalista BJP, valamint a korrupcióellenes mozgalomból párttá érett AAP.

Akármelyikük nyer is, „azt az üzenetet hordozza majd győzelme, hogy egész Indiát kormányozni tudja”
– véli a tudósító. A hindu nacionalista BJP győzelmétől egyébként tartanak Nyugaton, Narendra Modit ugyanis nem tartják alkalmasnak a miniszterelnöki pozíció betöltésére. Kritikusai szerint kormányzása alatt elharapódzhat a muszlimok elleni erőszak. Ha viszont Modi pártja nyer, akkor véget ér a kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt tíz éves uralma. Mindez május 16-a után fog kiderülni, eddig számolják ugyanis össze a szavazatokat – írta a BBC.


A legnagyobb demokrácia választ

Gondoljunk bele, milyen lehet Indiában, a világ legnagyobb demokráciájában egy országgyűlési választás, ahol a Lok Szabha nevű alsóház 543 képviselőjét választják meg. Több mint nyolcszázmillió szavazó – 18 évnél idősebb indiai – jogosult részt venni a voksoláson, a hatalmas logisztikai kihívás megoldása nemhiába tart egy hónapnál is tovább: április hatodikán kezdték, ma ér véget.


És hogy miért tart több mint egy hónapig a választás? Mert Indiában gyakori volt, hogy komplett szavazóköröket foglaltak el zsoldosok, akik aztán meghamisították vagy eltüntették a szavazólapokat. Most az volt a terv, hogy több fázisban tartják a voksolást az országban, így a biztonsági erőket mindig át lehet majd csoportosítani, hogy biztosíthassák a helyszíneket – ez többnyire be is jött.


További információkat az indiai választásról erre talál.