Ma se lesz valami gyönyörű időnk

-

HÁTTÉR

Az ország teljes területén elsőfokú riasztás van érvényben.


Ónos eső, viharos szél és köd jellemzi a mai időjárást, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat első kú riasztást adott ki az ország teljes területére.


Mint ahogy azt a honlapjukon írták, reggel főként a Zemplén-hegységben előfordulhat ónos eső, az ország északi felén néhol ónos szitálás. Köd pedig főként az északi országrészben fordul elő, a Kisalföldön, az Alpokalján, illetve a középső és északkeletei országrészben maradhatnak meg tovább sűrű köddel borított tájak, majd délutántól inkább már csak az Északi-középhegységben valószínű 100-300 méter alatti látástávolság.

Mire az ónos eső és a köd eltűnne az országból, felváltja délután az erős szél. Először csak a Dunántúlon, aztán estétől az Alföldön, illetve északon a magasabban fekvő helyeken is megerősödik, helyenként viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél. A legerősebb széllökések kevéssel meghaladhatják a 70 km/h-t. Estétől északnyugat felől egy hidegfront érkezik, átmenetileg intenzív esővel, záporokkal és északnyugatira forduló széllel. A záporok mellett egy-egy zivatar is kialakulhat, főként a déli, délnyugati országrészben. Éjfél után a keleti, délkeleti országrészt is elhagyja a front.A rendőrség honlapján az első fokú riasztás miatt arra kéri a sofőröket, hogy vezessenek fokozott óvatossággal.

A csúszós utakon a féktávolság a többszörösére nőhet és a gépjárművek kormányozhatósága jelentősen csökken. A télies útviszonyok egészen más közlekedési magatartást igényelnek a járművezetők részéről. Lehetőség szerint kerüljék a hirtelen kormánymozdulatot és az erős fékezést, valamint tartsanak a megszokottnál nagyobb követési távolságot! Nagyobb követési távolságot tartva, lassabban haladva kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata és a rossz manőverezés esetén kialakuló hibák is könnyebben korrigálhatóak. Vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra! A balesetek megelőzése érdekében kérjük a járművezetőket, hogy elindulás előtt tisztítsák meg az autójukat a hótól, jégtől, párától, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen. Lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljanak útnak! Számítsanak arra, hogy a csúszós úton romolhat a gépjárművek menetstabilitása!