Londonból csábítana haza fiatalokat a kormány

Fotó: Baranyi Balázs

-

Lakhatási és letelepedési támogatással hozná haza a külföldön élő fiatalokat A Gyere haza fiatal elnevezésű program.


Elsőként a Londonban élő és dolgozó magyarokat célozták meg, és első körben a 100 millió forintos program segítségével 50 fiatal problémáját és hazatérését segítik. Czomba Sándor, a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár szerint, a problémához mérten kicsi a program pénzügyi kerete, de ha sikeres lesz rövid időn belül szélesítik a kört és akkor már nemcsak az Egyesült Királyságra koncentrálnak.


Azt reméli, hogy a következő hetekben, hónapokban elfogy a pénz, és a következő években több ezer fiatalt lesznek képesek „hazahozni”, mert országhatáron belül is óriási szükség van „ügyes kezű, magas tudású szakemberekre”.

Az államtitkár szerint Magyarországon még mindig sok a regisztrált álláskereső, miközben a hazai vállalkozások nem találnak megfelelő minőségű és számú munkaerőt. Sok esetben a skandináv országoknak orvost, Németországnak és Ausztriának henteseket és forgácsolókat, míg az Egyesült Királyságnak mérnököket képez Magyarország.

Czomba Sándor szerint a kormány nagyon szeretné, ha a fiatalok itthon találnának megfelelő munkát, azonban szinte lehetetlen felvenni a versenyt a nyugat-európai bérekkel. Úgy vélte, a külföldön munkát vállaló magyarok a honvágy miatt jönnek haza, a lakhatás- és munkahelyhiány, illetve családi problémák kezelése pedig motiválhatja.


Azért London, mert ott a legfiatalabbak a magyarok

A Központi Statisztikai Hivatal szerint az egy éven belüli munkaerő-piaci mozgások két éve 100 ezer fő körül stagnálnak és a külföldön munkát vállalók legalább 50 százaléka egy éven belül visszatér. Közölte, hogy ezt az arányt szeretnék jobban növelni. Az egy éven túl külföldön dolgozók száma a KSH statisztikai számításai szerint eléri a 350 ezret, de a tényleges külföldi munkavállalók számára nincs konkrét adat.


Pákozdi Szabolcs az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója megerősítette, hogy a program most kizárólag Londonra és az Egyesült Királyságra fókuszál, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik) és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon. A megkérdezettek többsége szívesen hazatérne, amennyiben segítséget kap a lakhatásban és olyan munkáltatót talál, amely stabil, biztos anyagi hátteret biztosít számukra.


Onnan is csak azokat, akiknek van kint munkája

Az igazgató kiemelte: a program célcsoportját alkotják azok a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön állással rendelkeznek és szándékukban áll hazatérni. Pákozdi azt mondta, hogy a program része hazai vállalkozás elindításának segítése is.


Pákozdi szerint a hazai cégeknél leginkább mérnökök iránti mutatkozik igény, de az IT, logisztikai, HR és pénzügyi területen is nagy a szakemberhiány. A program együttműködő partnerei között van a Nestlé, a Lufthansa, a Suzuki, az IT Services Hungary, az Alcoa-Köfém, a Grundfos, a Videoton és a Denso.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere azt mondta, a város örömmel csatlakozott a kísérleti programhoz. Szerinte nagy probléma a városban, hogy folyamatosan új beruházások érkeznek, de egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találnia a cégeknek.

Megjegyezte azt is, hogy az önkormányzat ki fogja dolgozni a Székesfehérvárra hazatelepülők elhelyezését segítő programot, valamint egyre több bérlakást át fognak csoportosítani a hiányszakmákat űző szakemberek telepedésének segítésére.