Londonban zavartalanul folyik az orosz pénzmosás

Fotó: AFP / FABRICE COFFRINI / AFP / FABRICE COFFRINI

-

Egy parlamenti jelentés szerint Putyinék pénze a brit bankokban és a londoni ingatlanpiacon bukkan fel.


Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hogy a kormány eltűri a hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos átmosását a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül – áll a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága által összeállított elemzésben.

A meghallgatott szakértők szerint minimum egymilliárd fontra (több mint 360 milliárd forintra) becsülték a Londonban havonta összesen tisztára mosott korrupciós pénzek értékét, és szerintük ennek nem egészen a fele Oroszországból érkezik.

A jelentés szerint a Transparency International korrupciófigyelő civil szervezet 176 olyan nagy értékű luxusingatlant azonosított, amelyeket tulajdonosaik gyanús pénzekből vásároltak. A TI becslése szerint az ingatlanok piaci összértéke 4,4 milliárd font (csaknem 1600 milliárd forint), és e kétes eredetű ingatlanvagyonnak több mint a 20 százaléka oroszokhoz kötődik.

A bizottság jelentése szerint azonban valószínűleg ez csupán a jéghegy csúcsa, mert e becslések csak a szabad hozzáférésű forrásokból beszerezhető adatokra épülnek.

A jelentés szerint a brit kormány robusztus intézkedésekkel reagált ugyan a Szergej Szkripal, az egykori hírszerző és lánya, Julija elleni merényletre, ám "az erőteljes retorika ellenére Vlagyimir Putyin és szövetségesei ugyanúgy folytathatják korrupt módon szerzett vagyonuk elrejtését és átmosását Londonban, mintha mi sem történt volna".

A londoni alsóház külügyi bizottsága szerint ezek a vagyonok, amelyeket "a Kreml bármikor igénybe vehet", közvetlenül és közvetve segítik Putyin nemzetközi rendszert felforgató kampányát. Mindez árt Nagy-Britannia szövetségeseinek is, emellett a brit külpolitika nemzetközi érdekérvényesítő mechanizmusát is kikezdi.

Ennek egyértelmű következményei vannak Nagy-Britannia nemzetbiztonságára, mivel ha a brit kormány eltűri London szerepét a Kremlhez kapcsolódó korrupció hasznának elrejtésében, azzal olyan látszatot kelthet, hogy Nagy-Britannia nem gondolja komolyan a fellépést "Putyin offenzív lépéseivel szemben".

A testület felszólítja a kormányt, hogy foganatosítson szankciókat még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége a Kremlhez köthető, és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért.

A jelentés szerint Londonnak – az USA-val, az EU-val és a G7-tel együttműködve – szigorítania kell a szankciórendszer azon elemeit is, amelyek lehetővé teszik, hogy Oroszország szankcionált bankok segítségével jelenjen meg új szuverén kötvényekkel a nemzetközi tőkepiacon.

A brit kormány már bejelentett terveket a pénzmosás elleni fellépés erősítésére.

Ben Wallace, a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára nemrég azt mondta: London a magyarázat nélküli nagy vagyonok eredetének igazolására kívánja kényszeríteni a külföldi oligarchákat. A kormány becslései szerint évente 90 milliárd font (több mint 32 ezer milliárd forint) illegálisan szerzett külföldi vagyont mosnak tisztára a brit üzleti szektorban és a bankrendszeren keresztül.