Ilyen lesz az új BKK-ellenőr

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Az ellenőr nem eszik, nem rágózik, nem dugja zsebre a kezét, nem ül le, nem visel szandált, melegítőt és hátizsákot, és még véletlenül sem ragadtatja magát „intim tartalmú érintkezésekre”. Megszereztük a BKK és közterület-felügyelet új, közös szabályozását, amelyből az is kiderül, hogy milyen bonyolult jelenetsornak kell mostantól megelőznie a bliccelő elleni kényszerintézkedést.


Alaposan a körmükre néznek a budapesti tömegközlekedés ellenőreinek. A BKK és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) június 18-án állapodott meg az új szabályozásról, amelyben precízen meghatározzák, mit tehetnek és mit nem az ellenőrök, illetve a társaságukban intézkedő közterület-felügyelők.

Úgy tudjuk, a szabályozás jelentős részben az elmúlt hónapok két közfelháborodást kiváltó esete miatt született. Ezekben a keményen fellépő közterületesek voltak a főszereplők, így a rendelkezés részben az ő hatáskörüket tisztázza, a bőséges öltözködési és viselkedési tilalmak többsége azonban a jegyellenőrökre vonatkozik.A BKV-blog májusban számolt be arról, hogy a Boráros téren, a 4-6 os villamos megállójában közterületesek bántalmaztak egy hátizsákos, a villamosról leszálló fiút. Ennél zajosabb volt a visszhangja annak az intézkedésnek, amikor Blaha Lujza téren négy közterületes szorított a falhoz egy utast (lásd a fenti videót). Úgy tudjuk, a Boráros téri közterületeseit már kirúgták, a Blaha Lujza téri jelenetet viszont az ügyészség nem találta törvénysértőnek.


A köztereseké a pálya

Az eddigi gyakorlathoz képest lényeges változás, hogy a BKK átengedi a közös ellenőrzések szervezését, irányítását a közterületeseknek. Eddig a BKK határozta meg, melyik járatokat ellenőrzik egy adott napon, júliustól a BKK csak javaslatot tesz, amit a FÖRI vagy elfogad, vagy nem. A műszak úgy kezdődik, hogy: „A jegyellenőrök a FÖRI által korábban kijelölt terepre kivonulnak és megkezdik a közös szolgálatukat” – olvasható a birtokunkba került szövegben.Örülhetnek a bliccelők

Bár nincs benne a szabályzatban, de információink szerint csökkentik a közterületesek létszámát a BKK-járatokon. Eddig naponta 50-70 fő teljesített szolgálatot az ellenőrökkel, júliustól viszont csak 20-an dolgoznak műszakonként.

További változás, hogy a korábbi 3+3, 2+3-as felállás helyett 1+2 fős csoportokat alakítanak ki, vagyis egy ellenőr mellett két közterületes áll majd. Ezt a BKK ellenőreinek munkáját ismerő forrásunk nem tartja jó megoldásnak, mert így jelentősen meghosszabbodik az ellenőrzési idő. Korábban 2-3 ellenőr és 2-3 közterületes jóval rövidebb idő alatt tudta például átfésülni a 4-6-os villamost, mint az új rendelkezés szerint.Mindenki felkér mindenkit

A szabályozás rigorózusan elkülöníti a feladatokat, és leírja, hogyan is kell lezajlania egy mintaszerű bírságolásnak. Eszerint a jegyellenőrzést csak az ellenőr végezheti, a közterületes sem ebben, sem a pótdíj kiszabásában nem vehet részt. Ugyancsak az ellenőrnek kell először felkérnie az utast a személyazonossága igazolására, majd ha az utas erre nem hajlandó, akkor az ellenőrnek külön fel kell kérnie a felügyelőt, hogy intézkedjen, különben a közteres nem csinálhat semmit. Ha a felkérés megtörtént, a felügyelőnek igazolnia kell magát, és el kell mondania az intézkedés okát és folyamatát az utasnak.


Több mint testőr

A közterület-felügyelő kényszerintézkedést alkalmazhat, amennyiben az utas nem működik együtt, de ezt megelőzően ennek következményeire is fel kell hívnia a bliccelő figyelmét. Az adatok felírása után a személyazonossági okmányokat haladéktalanul vissza kell adnia az utasnak, és tájékoztatni arról, hol tehet panaszt. A Budapest közigazgatási határain belül kezdett intézkedést az ellenőrzési csoport még befejezheti, de azon túllépve újat már nem kezdhet – írja a szabályozás.


BKK, BKV, jegyellenőr,biztonsági szolgálat


Ha a felügyelőnek is ellenáll az utas, előbbi rendőri intézkedést kérhet, ha viszont a rendőr nem érkezik meg 15 percen belül, köteles figyelmeztetéssel elengedni a lógóst. Az ellenőr és a közterületes egymás munkájába nem szólhat bele, de ha jogsértést tapasztalnak a másik részéről, azt meg kell akadályozniuk és jelenteniük is kell.


Az ellenőröknek már tavaly augusztustól kötelező hordaniuk megkülönböztető mellényt, amennyiben közterületesekkel együtt dolgoznak. A mellényt már a járműre várakozáskor is viselniük kell, és ha ezt elmulasztják, akkor a közterület-felügyelő nem köteles részt venni az ellenőrzésben. Ha azonban nincs velük felügyelő, akkor az ellenőrök az egyenruhában és polgári ruhában is dolgozhatnak (ilyenkor csak a karszalag és a kitűző kötelező), a lényeg, hogy „zárt ruházatban, alacsony talpú cipőben kell munkájukat végezniük” – tudtuk meg a BKK-tól.

Ennyire azért még sincsenek szabadjára engedve az ellenőrök, az új protokoll szerint ugyanis nem vehetnek fel:

 • nyitott lábbelit,
 • rövid nadrágot,
 • kigombolt felsőruházatot,
 • melegítőnadrágot,
 • nem megfelelő tisztaságú öltözetet,
 • hivatásos eljáráshoz egyéb módon nem illő egyéb felirattal, ábrával ellátott öltözetet.


bkv; bkk; ellenőr; jegy; büntetés;


Még érdekesebb az előírás azon része, ami az ellenőr számára tiltott tevékenységeket határozza meg a tömegközlekedési eszközön és megállóhelyeken. Eszerint tilos nekik

 • leülni,
 • újságot, könyvet, a feladatukkal össze nem függő iratot olvasni,
 • ételt fogyasztani,
 • zenét hallgatni,
 • felszerelésükhöz nem tartozó tárgyakat maguknál tartani: esernyő, ételhordó, nejlon táska, hátizsák,
 • rágógumizni,
 • kezeket zsebben tartani,
 • tiltott helyen vagy intézkedés közben dohányozni, ide értve az elektromos cigarettát is.


Tilos továbbá a szolgáltatás ideje alatt a tömegközlekedési eszközön, vagy a megállóhelyeken vagy egyéb közterületen intim tartalmú érintkezéseket folytatni.