Orbán a CEU-ról: Magyarországnak senki sem szabhat feltételeket

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A brüsszeli ülés után Rogán Antal azt mondta: az intézményt nem fenyegeti veszély, új évfolyam is indulhat. Bár egyes értelmezések szerint a kormányfő megígérte, hogy maradhat az egyetem, Orbán azt mondta: az egyetem ügye halad a maga útján.


Teljesíti az Európai Bizottság elvárásait, és nem záratja be a CEU-t a magyar miniszterelnök – írja a Politico. A lap szerint a Néppárt szombati brüsszeli elnökségi ülésén senki sem vetette fel a Fidesz kizárását.

Orbán Viktornak tiszteletben kell tartania a tudomány szabadságát. A Néppárt elnöke, Manfred Weber szerint Orbán – a lengyel kormánnyal ellentétben – hajlandó tárgyalni.

A Néppárt elnöksége világosan közölte Orbánnal és Fidesszel, hogy nem fogadja el az alapvető jogok korlátozását, és ragaszkodik a jogállamiság normáihoz. Az EPP azt akarja, hogy a CEU tovább működjön, hogy a határidőt felfüggesszék és elkezdődjenek a tárgyalások az Egyesült Államokkal.

Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal – mondta Rogán Antal. A miniszter szerint bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl azt természetesen komolyan fontolóra vesz”.

A miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter szerint Orbán a CEU-ról azt mondta: "mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros alapítású Közép-Európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti". Szerinte továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat – jelentette az MTI.

A kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egységes szabályozásnak kell érvényesülnie – mondta Rogán.


Végrehajtja a megállapodást

A néppárt elnökségének szombati találkozóján Magyarországot érintve több olyan kérdésről tárgyaltak, amelyről a hét folyamán az Európai Parlament plenáris ülésén is szó volt – mondta Orbán. Szerinte eredményesen védte meg Magyarország álláspontját.

A kormányfő Soros György brüsszeli látogatásáról úgy vélekedett: „van, aki ártani akar Magyarországnak, van, akinek az a dolga, hogy megvédje". Orbán azt mondta, szerinte sikerült helyretenni a dolgokat Brüsszellel.

A Közép-európai Egyetem ügye a maga jogi menetében halad tovább, és Magyarországnak senki sem szabhat feltételeket. Ez egy jogi kérdés, az Európai Bizottság és Magyarország tárgyalni fog róla a következő hónapokban. Magyarország végre fogja hajtani a vita eredményeképpen kialakuló megállapodást – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint a Néppártnak és minden uniós szervnek az a kérése, hogy amikor Európáról véleményt mond Magyarország, akkor legyen világos, hogy az nem Európa ellen történik.

Az EU-ban Magyarországon a legnagyobb a tagság támogatottsága, és ebben az eredményben benne van a kormány munkája is. A magyar kormány ugyanis Európa-párti – mondta Orbán. A kormányfő nem enged véleményéből, hogy az unió rosszul működik és meg kell reformálni. Erről nyílt vitát, megbeszéléseket kell folytatni.

Vannak kérdések, amelyek veszélyesek a magyarokra nézve, ilyen a migráció és az Európai Bizottság rezsicsökkentést eltörölni akaró kezdeményezése. Magyarország azt szeretné, hogy ezekben a kérdésekben mindenképpen az előterjesztő változtassa meg az álláspontját.

A "Stop Brüsszel" nem Brüsszel-, nem Európa-ellenes indítvány, Magyarország azt szeretné, hogy ne változzon meg a tagállamok és a brüsszeli hatáskör közötti megosztás. Maradjon úgy, ahogy most van, a magyaroknak ez az érdekük – mondta Orbán.