Lex CEU: az Európai Bizottság első alelnöke kiállt az egyetem mellett

Fotó: Polyák Attila / POLYAK ATTILA

-

A bizottság politikai vitát kezdeményez a magyar kormánnyal.


Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hosszan beszélt a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmakról – írja a 444. A biztosok megvitatták a helyzetet, és teljes egyetértésben arra jutottak, hogy egyszerre nagyon sok olyan lépése van mostanában a kormánynak, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg az európai értékeket, és úgy tűnik, hogy szembemennek az alapszerződés második cikkelyével, ami az emberi méltóság, a demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartását írja elő.

Az Európai Bizottság politikai vitát kezdeményez a magyar kormánnyal, hogy kiderüljön, Magyarország kész-e az EU értékei szerint működni.

Timmermans szerint Orbánnak még áprilisban módja lesz ismertetni az álláspontját az Európai Parlamentben, ahol vitát tartanak a magyar helyzetről.

A bizottság azt szeretné tudni, hogy Magyarország az EU tagja kíván-e maradni, legalábbis erre utalhatott Timmermans, amikor azt mondta:


mondják meg, hogy hol akarnak lenni”.

Timmermans felsorolta, hogy mivel van baja a bizottságnak:

  • a CEU elleni törvénnyel,
  • a civil szervezetek elleni törvénnyel,
  • a menekültek bezárásáról szóló törvénnyel,
  • a cigányok szegregálásával a közoktatásban,
  • és az „állítsuk meg Brüsszelt!” szlogennel, illetve a nemzeti konzultáció kérdéseivel.

A biztos azt mondta: vizsgálják, hogy ezek a törvények és politikai megnyilvánulások a jogállamiság leépítését jelentő mintázatot adnak-e ki együtt, vagy pedig egyedi esetek, amelyeket külön-külön érdemes kezelni.

A CEU-t érintő törvényt április végéig vizsgálják, hogy lehet-e kötelezettségszegési eljárást indítani ellene. Az iskolai szegregáció ügyében már van folyamatban ilyen eljárás. A menekültügyi törvényről már tárgyaltak a magyar kormánnyal, még folynak az egyeztetések, de ha nem lesz előrelépés, akkor ebben az ügyben is eljárást indít a bizottság. A civil szervezetek külföldi támogatását érintő törvényről esetleges elfogadása után gyorsan döntenek majd. A nemzeti konzultáció EU-t támadó kérdéseiről Timmermans azt mondta, hogy a bizottság igyekezett jelezni a kormánynak, hogy a kérdésekben sugallt állítások "félreértéseken alapulnak".

A CEU-ról azt mondta Timmermans, hogy nem csak szakmai színvonala és általában a tudomány szabadsága miatt fontos, hogy zavartalanul működjön tovább Budapesten, hanem azért is, mert ott tanítják a jövő európai vezetőit.

Timmermans szerint a bezárkózás, mások hibáztatása, az idegenellenesség nem érvényes válasz a globalizáció kihívásaira, és szerinte valószínűtlen, hogy az illiberális rend győzzön Európában. Ettől még a tagállamok kulturális és politikai különbségei megmaradhatnak, de az EU közös értékeit mindenkinek el kell fogadnia.