Leváltották a szívinfarktus miatt kórházba került roma elnököt

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Az Országos Roma Önkormányzat elnöke reggel szívinfarktus gyanújával került kórházba, távollétében rendkívüli közgyűlést hívtak össze ellenzői, és leváltották Hegedüs Istvánt.


Rendkívüli közgyűlést tartott volna az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) hétfőn, ám reggel Buri Edina hivatalvezető azt közölte, az elnök, Hegedüs István kórházba került, így az ülés elmarad. A képviselők egy része távozott is, a rendkívüli ülést kezdeményező, többségben lévő csoport 27 képviselővel mégis megtartotta azt. Kirúgták a hivatalvezetőt és méltatlansági okokból felfüggesztették Hegedüs István elnöki tisztségét, továbbá bírósági eljárást kezdeményeztek ellene. Megbízott elnöknek Balogh Jánost választották meg.


A Hegedüs Istvánt támogató Lungo Dromos Vajda László szerint az elnök nélkül nem érvényes a közgyűlés. Ő azt mondta, Farkas Flórián korábbi ORÖ elnök miatt van a jelenlegi helyzetben a szervezet. „Újra ahhoz folyamodott, hogy embereket vásárol ki, 250-300 ezer forintért, hogy az ő általa indítványozott közgyűlésen, hogy Hegedüs Istvánt elmozdítsák” - mondta Vajda. Szerinte Hegedüsre Farkas Flórián adta meg a „kilövési engedélyt”.A másik oldal is felszólalt

A Lungo Drom frakcióvezetője, Berényi László azt mondta, azért kellett összehívni a rendkívüli közgyűlést, mert döntésképtelen volt a testület, az új munkát viszont el kell kezdeni. Az ülésen a leváltások mellett arról is határoztak, hogy a jövőben a képviselők és közvetlen hozzátartozóinak a foglalkoztatási jogviszonyáról a közgyűlés döntsön.A közgyűlésen új elnöknek megválasztott Balogh János


Rendőrök is érkeztek

Az ORÖ irodáit a 27 fős csoportba tartozó képviselők pecséttel zárták le. Ezeket azonban más képviselők leszakították az ajtókról. Mindkét oldal rendőrt hívott a székházba a történtek miatt. Az épületbe két rendőr érkezett, akik meghallgatták a képviselőket.