Leszbikus miniszter az új szerb kormányban

Forrás: CIRSD

-

A szerb miniszterelnököt nem érdekli, kinek milyen a szexuális orientációja – a szakértelem számít.


Az április választások után három és fél hónappal, kedd délután megalakul az új szerb kormány. Továbbra is Aleksandar Vučić vezeti.

A kormányalakítás azért húzódott el, mert a régi-új miniszterelnök több száz oldalas programmal készült. Az Igazi meglepetés viszont az, hogy az egyik új miniszter, Ana Brnabić nyíltan vállalja homoszexualitását.

Vučić elmondta, hogy mindez őt nem érdekli, nagyon kedves, szorgalmas embernek ismerte meg Ana Brnabićot.


Szakértői munkájára van szükség, és csak az eredmények számítanak.

Az új miniszter korábban a Lokális Gazdasági Fejlesztési Szövetségnek, az USAID-nak és a kormány dél-szerbiai, többségében albánok lakta községei koordinációs testületének is dolgozott.

A tradicionálisnak tartott balkáni országokban, ahol az egyházak hatása is erős, ez szenzációnak számít. A belgrádi Pride felvonulóit többször támadták meg radikális nacionalista csoportok, futballhuligánok.

A szerb kormányban a női miniszterek jelenléte nem ritka. De a parlament elnöke, Maja Gojković és a Nemzeti Bank elnöke, Jorgovanka Tabaković jelenleg is nő. De az egykori szocialista Jugoszláviának is volt női miniszterelnöke. Jelenleg a horvát államfő is nő, Kolinda Grabar-Kitarović.

Ana Brnabić az államigazgatásért és az önkormányzatokért felelős miniszter lesz. Az új koalíciót a Szerb Haladó Párt vezeti, amely a korábbi ultranacionalista, homofób Szerb Radikális Pártból vált ki 2008-ban. Többek közt tagja Szerbia Szocialista Pártja is, amelyet még Slobodan Milošević alapított. Államtitkári szinten tagja lesz a kormánynak a Vajdasági Magyar Szövetség is.