Négyméteres kerítés lesz a magyar-szerb határon

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-

Egy hete van Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy befejezze a magyar-szerb határ fizikai lezárására tett előkészületeket, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. A határt 4 méteres kerítéssel lehet lezárni, de hogy fel is épül-e egy hét alatt, az nem derült ki egyértelműen a rövid, a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón.


A kormány meghallgatta Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatóját a „Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomásról”, valamint a keddi uniós belügyminiszeri tanácskozásról, amelyen „kiderült, hogy Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlási kihívás”, mondta a külügyminiszer.

A keddi tanácskozás a menekültek európai befogadásáról, és az egyes országok által kötelezően vagy önkéntesen vállalt létszámról szólt. Mivel gyors döntés nem várható, „Magyarország nem engedheti meg magának hogy tovább várjon”, bár reméli hogy lesz közös európai megoldás is.

A kormány ezért utasította a belügyminiszter, hogy kezdje meg a 175 kilométeres magyar-szerb határ fizikai lezárására tett előkészületeket, illetve fejezze be az előkészítő munkákat jövő szerdára.


Így nézett ki a korábbi vasfüggöny

A vasfüggöny maradványa a páneurópai piknik parkban, Sopron mellett


4 méteres kerítés, plusz jogszabály

A fizikai lezárás egy 4 méter magas kerítéssel lehetséges, mondta Szijjártó Péter, aki szerint a kerítés felépítésével Magyarország nem szeg meg semmilyen nemzetközi kötelezettséget. Példaként az afrikai spanyol városokat, illetve a bolgár-török kerítést említette, ahol ugyancsak a menekülteket akarják így távol tartani. A bolgár-török kerítésre egyébként nem olyan rég, biztonságpolitikai szakértő is hivatkozott a közmédiában, mint lehetséges megoldásra.

A határ fizikai lezárására tett előkészületekkel párhuzamosan hamarosan elkészül az a jogszabály is, amely meghatározza a biztonságosnak tekinthető országokat – erre a kormány elképzelései szerint azért van szükség, mert ezekbe automatikusan, azonnal visszaküldenék a menedékkérőket. Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint ugyan senkit sem lehet automatikusan visszafordítani, ennek ellenére a „biztonságos harmadik ország” koncepciója több országban is gyakorlat.

Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről – közölte még Szijjártó Péter.


Reagálások a bejelentésre:

Gréczy Zsolt, DK-szóvivő: „Délvidéki magyar testvéreink boldogok lesznek a határzártól és a szerb nacionalisták is nyilván tétlenek maradnak...”, írta Facebook-oldalán.

Jobbik: Szükséges, de nem elégséges a határzár, véli a Jobbik, amely továbbra is nélkülözhetetlennek tartja a menekülttáborok zárttá tételét, az önálló határőrség visszaállítását és a visszafordíthatóság intézménye jogi garanciájának megteremtését. A párt ahhoz is ragaszkodik, hogy a délvidéki magyarság a jövőben se szenvedjen semmilyen hátrányt a jelenlegi határ átlépése során.

MSZP: A párt elutasítja a kerítés felállítását, szerintük az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól. Ehhez józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség.

Magyar Liberális Párt: a párt szerint a kerítés terve embertelen és értelmetlen, amely ellehetetleníti a bevándorlók ügyének felelős és humánus megoldást. Az MLP a közös fellépésen alapuló európai megoldásban hisz. Úgy gondolják, hogy akik valóban menekültek és nálunk akarnak letelepedni, méltányos eljárásban kell részesíteni, és ha nincs kizáró ok, be kell fogadni őket.

Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke: a lépés Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor „nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet”. Ugyanakkor a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma.

Fidesz: Németh Szilárd külön sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a párt üdvözli a döntést, mert a határzár szerinte lehetőség arra, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlást Magyarország területére.


Kizárási kísérletek – falak és kerítések Európában és a világban