Lemondott Robert Mugabe

Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY / Tafadzwa Ufumeli

-

Az elnök 37 év után távozik a hatalomból.


A zimbabwei parlament elnöke szerint Robert Mugabe benyújtotta lemondását – jelentette az AP és a The Guardian. Mugabe 37 évig, ország függetlenné válása óta vezette Zimbabwét. Jacob Mudenda házelnök a bejelentéssel be is rekesztette az államfő alkotmányos eltávolítását célzó eljárás vitáját folytató parlamenti ülést.

A képviselők ujjongással fogadták a házelnök bejelentését, és az elnök lemondását üdvrivalgással fogadta az ezt követelő többezres tömeg is a törvényhozás épületénél.

Mudenda szerint Mugabe a parlamenthez eljuttatott levélben mondott le. Azt írta, a döntés az övé, célja pedig a zökkenőmentes hatalomátadás szavatolása.

A hadsereg a múlt héten államcsínyt hajtott végre, és házi őrizetbe helyezte az elnököt és feleségét. Mugabe eddig annak ellenére kitartott, hogy pártja, a ZANU-PF is elmozdította a pártelnöki posztról.

Kedden a hararei parlament alkotmányos eljárást indított ellene, a folyamat végén menesztették volna az államfőt. Lemondásával ezt előzte meg. Korábban arról jelentek meg hírek, hogy Mugabe magának és feleségének, Grace-nek teljes mentességet kért a tábornokoktól.