Lemondott, majd mégis hivatalába lépett Borgáta polgármestere

-

Írásos lemondása ellenére esküt tett és elfoglalta székét Gőcze Zsanett.


Érvénytelen a lemondó nyilatkozat, amelyet a Vas megyei Borgáta megválasztott független polgármestere adott át néhány nappal ezelőtt a jegyzőnek – közölte Németh Bettina körjegyzőségi aljegyző az MTI-vel. Németh elmondása szerint Gőcze Zsanettnek a képviselő-testület előtt kellett volna bejelentenie a lemondását, viszont a testület akkor még nem alakult meg.


Tegnap tartotta Borgátán alakuló ülését az önkormányzat, és a négy megválasztott, független képviselő, valamint a polgármester is letették az esküt, átvették megbízólevelüket. Ezután megválasztották az alpolgármestert, Toldi Tímeát is. Az alakuló ülésen Gőcze Zsanett nem jelezte lemondási szándékát, így ő lett Borgáta polgármestere.

Közben Komlósi Tamás, aki függetlenként indult a polgármester-választáson, alkotmányjogi panasszal élt, miután a Győri Ítélőtábla is elutasította fellebbezését és jogerőssé vált a választási eredmény. Komlósi úgy vélte, a választás előtt tömegesen jelentkeztek be Borgátára. Az alkotmányjogi panasznak viszont nincs halasztó hatálya a testület megalakulására nézve. Komlósi szerint olyanok vették kezükbe a település irányítását, akik korábban nem voltak állandó bejelentett borgátai lakosok, a fürdőjéről ismert faluban csupán nyaralóingatlannal rendelkeznek.

A 183 választásra jogosult polgár közül 147-en voksoltak Borgátán, közülük 96-an Gőcze Zsanettre. Komlósi 51 szavazatot kapott. Gőcze a megyei napilapnak a választás után arról beszélt: a megválasztott képviselők nagy része a falu lakói számára sajnos ismeretlen. A Nyugat.hu-nak a lemondás után úgy nyilatkozott: a sajtóból értesült az átjelentkezésekről. „Sajnos a fürdőnek van Borgátája, és nem Borgátának fürdője. Ne külsősök döntsenek, senkinek nem volt kötelező itt venni nyaralót. Ha a Balatonnál megtörténne ugyanez, mi lenne ott?” – mondta Gőcze.