Lemondott a Holokauszt Emlékközpont vezetője

Fotó: MTI / Kollányi Péter / MTI / Kollányi Péter

-

Ugyanakkor nem azért, mert a Miniszterelnökség vizsgálat lefolytatására kérte fel a kuratórium felügyelőbizottságát.


Haraszti György, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontot működtető közalapítvány kuratóriumi elnöke lemondott – tudta meg a Népszabadság. Az információt a Miniszterelnökség is megerősítette, de Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a lapnak azt mondta, hogy ez nincs összefüggésben a felügyelőbizottság vizsgálatának eredményével.


A Népszabadság úgy tudja, a Miniszterelnökség által kért vizsgálat már befejeződött, de egyelőre csak annyi tudható, hogy kirívóan súlyos szabálytalanságokat, és gazdasági visszaéléseket nem állapítottak meg, ugyanakkor javaslatokat tettek bizonyos változtatásokra.

Latorcai úgy nyilatkozott:


A Páva utcai emlékközpont egy rendkívül sikeres időszakon van túl, azonban Haraszti György elnök úr úgy ítélte meg, hogy a személye körül olyan feszültségek alakultak ki, amelyek akadályozhatják az intézmény további szakmai működését.

A központ dolgozói, és Szécsényi András az intézmény korábbi vezetője azzal vádolták meg Harasztit, hogy minősíthetetlen stílusban beszél az emberekkel, intézkedései esetenként jogszabályba ütköznek, ellentétesek a szakmai és etikai normákkal. Többen gyanúsnak tartott pénzmozgásokról is beszámoltak. Erre Haraszti György ekkor úgy reagált:


Ennyi erővel azt is terjeszthetnék rólam, hogy kecskékkel élek nemi életet