Lelőtt egy izraeli F-16-ost a szíriai légvédelem – örül a Hezbollah

Fotó: TOMAS DEL CORO

-

Iráni drón hatolt be az izraeli légtérbe. Izrael megsemmisítette a pilóta nélküli eszközt, majd iráni célpontokat támadott Szíriában. Egy izraeli F-16-os lelőttek.


Egy izraeli Apache helikopter követett és szíriai területen lelőtte azt az iráni drónt, amelyik előtte behatolt az izraeli légtérbe. A drón állítólag izraeli területen zuhant le, az izraeli haderő szerint megtalálták a roncsokat – írja a BBC. Ezután Izrael válaszul iráni célpontokat támadott Szíriában, ám közben a légvédelem eltalált egy izraeli F-16-ost. A pilóták katapultáltak, sértetlenül földet értek. Már biztonságban vannak, a haifai Rambam kórházba szállították, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

Izrael tizenkét légicsapást hajtott végre. A Golán-fennsíkon megszólaltak a légvédelmi szirénák, az izraeli hadsereg szerint a szíriai légvédelem működésbe miatt. A Golán-fennsíkon élőket felszólították, hogy húzódjanak fedezékbe, majd később feloldották a figyelmeztetést. Az Al-Nasra libanoni portál szerint az izraeli légierő több támadást is végrehajtott szíriai területen, a libanoni határ közelében.

Nem először fordul elő, hogy az izraeli légierő Szíria területén támadja Irán vagy a Teheránnal szövetséges milícia, a Hezbollah eszközeit. Tel-Aviv szerint elsősorban a fegyverszállítmányokat és a raktárakat támadják. Az egyik ilyen légicsapásról videót is közzétettek.Az utóbbi időben nőtt a feszültség Izrael északi határainál. Izrael szerint Irán megpróbál precíziós rakétákat telepíteni Libanonba.

Teherán egyébként drónprogramját is fejleszti – írta a Parabellum. Van már olyan pilóta nélküli repülője, amelyikre akár rakétát is felszerelhet.Az izraeli vezetés válságtanácskozást tart a hadsereg főparancsnokságát. A megbeszélésen Avigdor Liberman védelmi miniszter, Gadi Ejzenkot vezérkari főnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is részt vesznek. A szombati munkaszünetet Izraelben csak rendkívüli esetekben sértik meg a politikusok is.

Arab források szerint az izraeli légierő a csapásait libanoni légtérből hajtotta végre. Az izraeli légierő először azt az iráni katonai bázist támadta, ahonnan a valószínűleg kémfeladatokat ellátó pilóta nélküli repülőt útnak indították. Később Damaszkusz környékén hajtottak végre légicsapásokat.


Izraelnek nem áll szándékában a helyzet eszkalálása"

– közölte a hadsereg, és nem rendeltek el fokozott készültséget.

Északon az élet visszatért a rendes kerékvágásba, a Hermon-hegységnél, az izraeli síparadicsom bejáratánál több százan álltak sorba, hogy az ország egyetlen hóval borított hegyén töltsék a szombati pihenőnapot.


Felvonulási terület

"Készen állunk a legszélsőségesebb intézkedésekre, ha szükséges" – mondta a zsidó állam moszkvai nagykövete. Geri Koren azt mondta, hogy "Irán és szövetségesei állig fel vannak fegyverkezve". Szerinte az eszkaláció rendkívül veszélyes lenne, és Izrael erről beszélni fog Oroszországgal.

Irán és Oroszország katonai erővel is támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát. Koren szerint rendkívül fontos megakadályozni, hogy Szíria Irán felvonulási területévé váljon. "Ahogy mi látjuk, pontosan ilyen terveket akarnak megvalósítani" – mondta, és szerinte Izrael fenyegetésnek tekinti az iráni jelenlétet Szíriában. A diplomata követelte, hogy a Hezbaollah és Irán erői azonnal vonuljanak ki a Szíria déli részén kialakított feszültségmentesítési övezetből.

Az izraeli hadsereg az Izrael területe elleni komoly iráni támadásnak nevezte az incidenst, és figyelmeztetett, hogy "a szíriaiak és az irániak a tűzzel játszanak". Ronen Manelisz tábornok szerint Irán olyan kalandba rángatja a térséget, amelyről nem tudja, hogyan fog végződni.

Hoszein Szalami, az Iráni Forradalmi Gárda megbízott parancsnoka nem ismerte el, hogy lelőtték a drónt.

"Nem erősítünk meg Izraelből érkező ilyen híreket" – mondta a tábornok. A teheráni külügyminisztérium később képmutatással vádolta Izraelt, és szerintük Szíriának joga van az önvédelemhez.

A szíriai kormányerők és az őket segítő orosz és iráni erők, valamint a Hezbollah tagadta, hogy megsértették az izraeli légteret.


Régi egyensúlyok

A Hezbollah szerint új stratégiai időszak kezdetét jelzi, hogy a szíriaiak lelőttek egy izraeli repülőt. A síita milícia szerint az eset után a zsidó állam légiereje nem tudja majd úgy használni Szíria légterét, mint eddig. A régi egyensúlyok végérvényesen megbillentek – véli a Hezbollah, amely csapatokkal segíti el-Aszad elnök rezsimjét.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet szerint Damaszkusz a repülő lelövésével azt akarta üzenni: megváltozott az erőegyensúly a Közel-Keleten. A PFSZ szerint a szíriai válasz megkérdőjelezte Izrael katonai fölényét, és Damaszkusz törvényes joga, hogy megvédje szuverenitását a folytonos izraeli csapásokkal szemben.