Lehúzásra panaszkodnak a Szabó Ervin Könyvtár olvasói

-

Az olvasók eddig nem kaptak e-mailt a kölcsönzési határidő lejártáról, januártól pedig csak 17 napos spéttel szólnak nekik. Közben ketyeg a napi bírság.


Néhány olvasó megelégelte, hogy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárnak (FSZEK) – sok más hasonló intézménytől eltérően – nincs elektronikus értesítési szolgáltatása, és szerintük a most bevezetendő rendszerrel is vannak problémák – adta hírül a Librarius online kulturális lap. Az elégedetlen olvasók most aláírást gyűjtenek, hogy a könyvtár változtasson a helyzeten.

Az online petíció elindítói azt írják, hogy januártól a FSZEK bevezeti ugyan az e-mail szolgáltatást, de csak 17 nappal a visszaviteli határidő után küldi ki az első értesítést. Vagyis akkor, amikor már jelentős késedelmi díjat érvényesíthet, ráadásul az olvasók aggódnak, hogy az elektronikus értesítésért is felszámítanak majd valami költséget.

A petíció szövegezői felháborítónak tartják, hogy az ország egyik legnagyobb olvasóforgalmú és egyébként talán a legfejlettebb infrastruktúrával rendelkező könyvtára a felhasználók által befizetett büntetésekből kívánja fenntartani magát, és a sok panaszlevél ellenére sem hajlandó változtatni ezen a gyakorlaton.

Az aláírók – a cikk írásakor 173-an – azt kérik az FSZEK-től, hogy vezessen be olyan e-mailes szolgáltatást, amely a kölcsönzött dokumentumok lejárati határideje előtt értesíti arról az olvasót.


Késedelmi díjak a FSZEK-ben

  • Könyv, folyóirat, kotta, dia 39 Ft/kötet vagy db/naptári nap
  • Oktatócsomag 220 Ft/csomag/naptári nap
  • Hangoskönyv (CD, kazetta) 110 Ft/cím/naptári nap
  • Zenei és műsoros CD, videokazetta, CD–ROM 110 Ft/korong, kazetta/naptári nap
  • DVD 220 Ft/korong/naptári nap
  • Zenei és műsoros lemez és kazetta 50 Ft/db/naptári nap
  • CD-lejátszó és kazettás magnó 70 Ft/db/naptári nap