Lehet, hogy szándékos gyújtogatás volt egy német menekültszálláson

Fotó: DPA / SVEN HOPPE

-

Tűz ütött ki pénteken egy menedékkérők által lakott bajorországi épületben, a tartományi belügyminiszter szerint meglehet, hogy idegenellenességből fakadó szándékos gyújtogatás történt. Berlinben is tűz volt éjjel egy menekültszálláson, a német főváros rendőrsége szerint az eset félresikerült gyújtogatásos merénylet volt.


Bajorországban a Waldnaab menti Neustadt nevű (Neustadt an der Waldnaab), Nürnberg térségében fekvő kisvárosban keletkezett tűz hajnalban egy épületben, amelyben 19 menedékkérő lakik. A tűzoltók gyorsan eloltották a lángokat, bántódása nem esett a lakóknak. Egyikük látta, amint éjjel két férfi kimászik egy földszinti ablakon és elmenekül – számolt be hírportálján a BR bajor közszolgálati médiatársaság.


Egyelőre nem biztos, hogy gyújtogatásos támadásról van szó, de nem lehet kizárni, hogy idegenellenesség van a hátterében. Az viszont biztos, hogy mindent megteszünk az ügy feltárásáért

– nyilatkozott Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter.


A kisváros polgármesterét megrázta az eset. Elmondta, hogy az 5500 lakosú településen nincsen nyoma idegenellenességnek. „A neustadti menekültek beilleszkedtek, közénk tartoznak” – emelte ki Rupert Troppmann.


Nem sok látszik a tűzből


Németországban a menekülthullám erősödésével a rasszista, idegenellenes támadások száma is gyorsan emelkedik. Gyújtogatások azonban eddig többnyire még lakatlan, de már menedékkérők elhelyezésére előkészített ingatlanokban történtek nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy az önkormányzat ne tudjon menedékkérőket költöztetni az adott környékre.

Augusztus eleje óta viszont gyakrabban fordulnak elő lakott menekültszállások elleni gyújtogatásos merényletek. Ilyen történt péntek hajnalban a Berlin keleti, külvárosi részén fekvő Marzahn-Hellersdorf kerületben is, ahol kilenc lángoló deszkát hajítottak egy menedékkérőket befogadó – lakókonténerekből álló – intézmény területére. A tüzet az egyik lakó eloltotta, a rendőrség pedig délelőtt őrizetbe vett két férfit és egy nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megpróbálták felgyújtani a befogadóállomást.

Németországban tavaly 162 szélsőjobboldali hétterű támadás történt menedékkérőket befogadó, ellátó intézmények ellen, ami az egy évvel korábbinak a háromszorosa. Az idén már az első fél évben több ilyen eset történt, mint tavaly egész évben; 173 ügyet jegyeztek fel a hatóságok.

A menedékkérők száma 2013-ban 127 ezer, tavaly pedig 202 ezer volt, és az idén a kormány előrejelzése szerint elérheti a 800 ezret.