Lehet, hogy szakít a Szolidaritás Bajnaiékkal

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Az elsődleges cél, hogy az Együttel továbbra is jó legyen az együttműködés, ám vannak forgatókönyvek arra az esetre is, ha ez nem működne tovább - erről Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom elnöke, az Együtt-PM társelnöke beszélt a VS.hu-nak.


A Magyar Szolidaritás Mozgalom közgyűlése az elmúlt hétvégén hozzájárult ahhoz, hogy - az EP választást követő - a nyár eleji újabb ülésükig meghosszabbítsák tavaly kötött stratégiai együttműködési megállapodásukat az Együtt - A Korszakváltók Pártjával (Együtt).

Kónya Péter emlékeztetett rá, hogy az Együtt nyár elején tisztújító közgyűlést fog tartani. Eddig a párt gyakorlatilag felülről szervezett volt, ezért aztán alulról építkezve demokratizálni kell. A  további együttműködésüket is részben ettől tették függővé, valamint attól, hogy mennyire tudják érvényre juttatni a párton belül a Szolidaritás érdekeit, hiszen az eddigi döntéshozatali mechanizmusban kevéssé tudták megvalósítani elképzeléseiket.

Szerinte emberközpontúbbá, szerethetőbbé kell tenni az Együttet, ám arra kérdésre, hogy a Szolidaritás akár külön pártként is működhetne-e a jövőben, nem kívánt válaszolni. A május végi EP választáson mérettetnek meg először önállóan, és egy 10 százalékos eredményt már sikerként értékelne Kónya Péter. Megemlítette, hogy a mozgalom elnöksége korábban döntött arról is, hogy az önkormányzati választásokon a Szolidaritáshoz kötődő jelöltek nevesítve, saját jelöltként indulnak, függetlenül attól, hogy lesz-e bármilyen összefogás az Együtt-tel, vagy más pártokkal. A jövő héten összeülő parlamentben két képviselője is lesz a Szolidaritásnak, ám független képviselők lesznek majd. Jelenleg arról folynak egyeztetések, hogy a Csepelen egyéni mandátumoz szerzett Szabó Szabolcs beülhet-e az oktatási bizottságba, míg Kónya Péter a honvédelmi, rendészeti bizottságban szeretne dolgozni. A Szolidaritás elnökének esélyeit rontja, hogy a független képviselők csak egy-egy tagot delegálhatnak és a DK-s Vadai Ágnes, korábbi honvédelmi államtitkár is ezt a bizottsági helyet nézte ki magának.