Lehet, hogy mégsem zárják be a velencei-tavi szabad strandokat

Fotó: AFP / FERENC ISZA / AFP / FERENC ISZA

-

Az M1 este azt közölte, az ÁNTSZ bezáratta a fürdőhelyeket, egy helyi lap szerint viszont ez nem így van.


Bezáratta az összes velencei-tavi szabad strandot az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) – hangzott el az M1 péntek esti Híradójában. Az ÁNTSZ szerint nem a vízminőséggel van baj: a szabad strandok engedély nélkül üzemelnek, nem felelnek meg a közegészségügyi feltételeknek, és nincsenek vízi mentők, elsősegélynyújtó helyek. Az üzemeltetőknek 8 napjuk van kitenni a fürdést tiltó táblákat és felszedni a lépcsőket.

Dávid Zoltán strandüzemeltető az állami hírtévének azt mondta: a tájékoztatást július végén kapták meg, a „strandszezon kellős közepén”. Hozzátette: „békésebb és barátságosabb” lett volna, ha a megfelelő hatóságok időben intézkedtek volna.


Tévedés?

A Velencei-tó online szerint nem a szabad strandokat záratják be, hanem a nyitott partszakaszokat. A kettő között lényeges különbség van. A nyitott partszakaszon nem lehet fürödni – elméletileg –, és lépcső sem lehetne ott. Az üzemeltető kérhet pénzt a mosdóhasználatért vagy parkolásért, de nem kell elsősegélynyújtó hely vagy vízi mentő.


A szabad strandon ezzel szemben lehet fürödni, kell is vízi mentő meg elsősegélynyújtó hely, és még a vízminőséget is ellenőrzik.

A lap információi szerint 4 partszakaszt érint a mostani ÁNTSZ rendelkezés (az ötödikről nincs információjuk.).
  • Agárdon a régi Tini strandot,
  • Gárdonyban a Panoráma partszakaszt és a Holdfény sétányt,
  • Velencén pedig a Cserje utcai szakaszt.
A Velence korzó marad.

A lap egyébként úgy értesült, az M1-nek nyilatkozó Dávid Zoltán – aki amúgy gárdonyi önkormányzati képviselő – fellebbezett az ÁNTSZ határozata ellen, ezzel talán megmenthető a szezon a tónál.