Legalább 17 hegymászó halt meg a Mount Everesten

-

Az AFP fotósa elküldte első képeit a lavina sújtotta Mount Everest-i alaptáborból, ahol legalább 17 hegymászó halt meg. Az aradi Török Zsolt jól van, róla szombat este érkezett hír. Török április 9-e körül érkezett Katmanduba, és onnan indult tovább az alaptáborba. A földrengés áldozatai összesen több mint 2000-en lehetnek, a legtöbben Nepálban haltak meg.


Az első képek Roberto Schmidttől, az AFP fotósától


A lavina a Mount Kumoriról, egy a Mount Everesthez közeli hegyről indult el szombaton, és az Everesten maga alá temette az alaptábor egy részét.


Eddig hivatalosan 17 halálos áldozatról és 61 sérültről tudnak, de arról még becslések sincsenek, hogy hány ember tűnt el. A brit expedícióvezető, Dan Mazur Twitter-üzenetében 13 áldozatról írt vasárnap reggel.

A halálos áldozatok között van a 33 éves amerikai Dan Fredinburg, a Google egyik vezetője.Az aradi Török Zsolt április 4-én indult el két társával Bukarestből, hogy egy nemzetközi expedíció tagjaként május közepén oxigénpalackkal feljusson a Föld legmagasabb hegycsúcsára. Április 9-e körül érkezett Katmanduba, onnan indult tovább az alaptáborba.

A romániai hegymászók közül szombaton eleinte csak kettőről lehetett tudni, hogy nem érte őket baj. Török Zsoltról csak az esti órákban érkezett hír. A hegymászó közösségi oldalán a volt felesége közölte, hogy jól van.


Zsolt, este bine si se afla in Tabara 1, urmand sa petreaca noaptea acolo. Acesta este mesajul primit de la...

Posted by Zsolt Torok on 2015. április 25.

A hegyen körülbelül 700 hegymászó tartózkodik, közülük mintegy 300-an lehetnek az alaptáborban. A nepáli hatóságok szerint az a 100 hegymászó, aki az 1-es és a 2-es táborban volt a földrengés idején, biztonságban van, de az alaptáborba visszavezető utat tönkretette a lavina, így több mint 100-an még fent vannak.

A közösségi oldalakon közzétett bejegyzések szerint az egyes táborba helikopterrel szállítottak olyan felszereléseket, amelyekkel a serpák helyreállíthatják az utat.