Leesett egy kevés hó, meg is csúszott a fél ország

Fotó: MTI / Varga György

-

Öt-hét centiméteres hó esett január 4-én, ez az ország több megyéjében fennakadásokat okozott. Késések vannak a MÁV-nál, az M1-en torlódások voltak, lelassult a forgalom a nyugati megyékben, a barcsi határátkelőnél korlátozták a horvátok a forgalmat. Ez történt a havazás első napján, és ez vár ránk kedden.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint nyolc nyugati megyében - Vas megyét kivéve - jelenleg is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a havazás, illetve hófúvás miatt. A hófúvás veszélye miatt északon több járásra elsőfokú riasztást is kiadtak. Az érintett területeken a következő órákban arra is készülni kell, hogy az erős szél hótorlaszokat emelhet.


A meteorológiai szolgálat adatai szerint országszerte egyre több helyen van már egybefüggő - néhol több centiméteres - hóréteg. A legnagyobb mennyiséget mostanáig Pécs Pogány mérőállomásán mérték, ott 7 centiméteres hóréteget rögzítettek.

A havazás hétfő estére a Dunától keletre eső területekre is átterjed, itt a hó mennyisége általában 5 centiméter körül várható. A délnyugati határ közelében és a Mecsek térségében akár a 10 centimétert is elérheti a friss hó mennyisége késő estére. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet a nap hátralévő részében mínusz 4 és mínusz 11 Celsius fok között alakul.Ami eddig történt

  • Pest megyében, a 10-es főút Pilisvörösvár és Piliscsaba közötti szakaszán a megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint kora délután több kamion akadt el az intenzív havazás miatt csúszóssá vált utakon.
  • Komárom-Esztergom megyében több baleset is történt az M1-es autópályán, ezek átmenetileg Győr és Budapest felé torlódást okoztak.
  • Veszprém megyében három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a Bakonyban, a 82-es úton Bakonyszentkirálynál hétfő délután.
  • Nógrád megyében is kamionok akadtak el. A megyei rendőr-főkapitányság közlése szerint a 2-es főúton, Szendehely kül- és belterületén a forgalom rendőri irányítás mellett halad a Budapest felé vezető sávban.
  • Zala megyében délelőtt felborult gépkocsik miatt több útlezárás is volt érvényben: Szentgyörgyvár közelében a 76-os utat teljes szélességben lezárták, a 71-es úton, Keszthelynél pedig félpályás lezárást vezettek be. A kamionok nehezen tudtak felkapaszkodni az emelkedőkön, így a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn jelentősen lelassult a forgalom. Délutánra viszont a megyében a legtöbb helyen elállt a havazás, jelenleg valamennyi út járható.
  • Baranya, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy megyében is több közúti baleset történt a havazással összefüggésben. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután arról is tájékoztatott, hogy a havazás miatt a horvátok lezárták a barcsi közúti határátkelőt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek számára.
  • A Mávinform tájékoztatása szerint a havazás miatt a vasúti közlekedésben is vannak fennakadások, általában váltóhibák okoznak késéseket. A Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak.
  • Hétfőn 15 órától a horvát hatóságok nem engedik be Horvátországba a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket.Egyedül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren nem okozott fennakadásokat az időjárás.


Mi lesz még itt kedden?

Két megyére – Somogy és Zala megyére – ónos eső miatt másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre, de Tolnában és Baranyában is eshet. Máshol a havazás miatt várható készültség a holnapi nap folyamán.


A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden hajnalban, reggel északkeleten még előfordulhat hószállingózás, majd mindenhol csökken a felhőzet és átmenetileg kevés napsütés is várható. Délután aztán nyugat, délnyugat felől újabb felhősödés kezdődik, és késő estétől délnyugaton havazás, ónos eső kezdődik. A délies légmozgás gyenge marad. Reggel -15 és -5, délután -5 és +1 fok lehet.Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn ismét felhívta a figyelmet a téliesre fordult időjárás veszélyeire. Közleményükben kifejtették: a sűrű hóesés és az azzal együtt járó romló látási viszonyok fokozott óvatosságot követelnek meg a közlekedőktől. Kiemelték továbbá, hogy mivel a közlekedők hosszabb menetidőre, lassabb haladási sebességre számíthatnak, ajánlott teletankolt járművel útnak indulni, illetve azt tanácsolták, hogy takarót, melegebb ruhadarabot, meleg italt, élelmiszert, és ha szükséges, akkor gyógyszert vigyenek magukkal.

Több megyei rendőrkapitányság külön is felhívta a figyelmet a veszélyessé vált utakra. Az autósoktól azt kérték, fokozottan figyeljenek a havas, jeges, csúszós utakon.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1-nek nyilatkozva kiemelte, hogy a jeges tavak továbbra is veszélyesek, és csak a kijelölt helyeken szabad korcsolyázni. Közölte: nemcsak az emberekre, hanem a háziállatokra is jobban kell figyelni. Korábban ugyanis előfordult, hogy egy kutya alatt szakadt be a jég.