Leállítja a szíriai felkelők támogatását a CIA

Fotó: AFP / UYGAR ONDER SIMSEK

-

Több ezer lázadó kapott fegyvert és kiképzést. Nem mindegyik csoport maradt az USA szövetségese.


A CIA beszünteti a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló fegyveres csoportok támogatását Szíriában – írja a The Washington Post. A négy éve kezdett program csak korlátozott eredményeket hozott, főként azután, hogy 2015-ben orosz erők kapcsolódtak be a konfliktusba Damaszkusz oldalán – mondták a nevük elhallgatását kérő források.

Donald Trump egy hónapja döntött a program leállításáról. Az elnök előtte konzultált Mike Pompeóval, a CIA igazgatójával és Herbert McMaster tábornokkal, nemzetbiztonsági főtanácsadóval. A Fehér Ház és a hírszerző ügynökség nem kommentálta a lap értesülését.

A lap szerint a lázadókat támogató program felszámolása jelzi, hogy az amerikai elnök az Oroszországgal való együttműködésben érdekelt. A döntés annak beismerése, hogy Aszad elűzésére Washington korlátozott befolyással bír.

A programban több ezer lázadó kapott amerikai kiképzést és fegyvert. Már korábban is kétségek merültek fel a programmal kapcsolatban, mert egyes csoportok csatlakoztak az Iszlám Államhoz vagy más szélsőséges erőkhöz.


Hol vannak a bázisok?

Az Anadolu török félhivatalos hírügynökség nyilvánosságra hozta, hol helyezkednek el Szíriában az amerikai és francia különleges alakulatok. A hír nagy felzúdulást keltett Washingtonban. Az Anadolu tíz amerikai katonai bázis helyét jelölte meg, és esetenként az ott állomásozó katonák létszámát is elárulta. A hírügynökség szerint összesen 200 amerikai és 75 speciálisan kiképzett francia katona van az előretolt állásokban, például egy olyanban, amely alig harminc kilométerre van Rakkától, az Iszlám Állam központjától.

A bizalmas információk nyilvánosságra hozatala "fölösleges kockázatnak" teszi ki a koalíciós erőket – mondta a Pentagon szóvivője. "Nagyon nyugtalanító, hogy egy NATO-szövetségesünk illetékesei szándékosan veszélybe sodorják a katonáinkat ilyen módon... Aggodalmainkat a török kormány tudomására hoztuk" – mondta Adrian Rankine-Galloway. A szóvivő azt nem árulta el, hogy az Anadolu információi pontosak-e.

A tíz bázis közül kettőn repülőtér van, a többi előretolt katonai állás, ahonnan az amerikaiak támogatást nyújtanak az Iszlám Állam ellen harcoló kurd szövetségeseiknek. Törökország ezeket a kurd erőket terroristának tartja.

Az amerikai-török kapcsolatok lehűltek, miután az USA-vezette koalíció harcba szállt Szíria területén az Iszlám Állam ellen, és fegyverekkel is ellátta a kurd erőket.