Lázár János még a trafikokat is bezáratná vasárnap

Fotó: AFP / LIONEL BONAVENTURE

-

Két kormánypárti módosító is érkezett a vasárnapi zárva tartást előíró törvényjavaslathoz Szatmáry Kristóf felmentést adna az adventi időszakra és Budapest belvárosára, és nem csak a többségi tulajdonos vagy családtagjai dolgozhatnának vasárnap. Lázár János pedig bezáratná az eddig kivételt jelentő dohányboltokat is.


Módosító indítványt nyújtott be csütörtökön Szatmáry Kristóf fideszes képviselő az üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló KDNP-s törvényjavaslathoz, amelyben pontosítaná, mely boltok és milyen feltételekkel mentesülnének a nyitvatartási tilalom alól. Rogán Antal frakcióvezető már hétfőn bejelentette, bizonyos módosításokkal támogatják a korábban a kormánypártok soraiban is vitákat kiváltó javaslatot, amit át is keresztelnének: nem kötelező zárva tartásnak neveznék a rendelkezést, hanem a vasárnapi munkavégzés tilalmának, de ez igazából csak játék a szavakkal, hiszen csak a kereskedelemre vonatkozna.

Szatmáry módosítója értelmében nem lenne kötelező a vasárnapi zárva tartás az adventi időszak négy vasárnapján, illetve az év további öt vasárnapján. Az eredeti, KDNP-s javaslatban is kivételt élvező üzletek, például a trafikok is mentességet élveznének, de kiterjesztenék ezt a „a világörökségi területen található üzletekre”, vagyis Budapest belvárosára nem vonatkozna a tilalom.

A KDNP eredeti javaslata megengedte volna a vasárnapi nyitva tartást a 400 négyzetméternél kisebb boltoknak, ha azokban a többségi tulajdonos, vagy családtagjai dolgoznak. Ezt Szatmáry 200 négyzetméterre szállítaná le, de megengedné, hogy ne csak a többségi tulajdonos, hanem a legalább egyötöd részt birtokló személy vagy családtagjai is dolgozzanak. Ez megnyithat egy kiskaput is, hiszen ha valaki egyik alkalmazottjára íratja a cég 20 százalékát, akkor nyitva maradhat vasárnap is.

A vasárnapi zárva tartást előíró törvényjavaslathoz érkezett egy másik kormánypárti módosító is, amelyet Szatmáry mellett Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter jegyez. Ez törölné a kivételezett - tehát vasárnap is nyitva tartható - üzletek sorából a dohányboltokat, vagyis megszűnnének a nonstop trafikok, hiszen este tíz és reggel hat közt, illetve vasárnap be kellene zárniuk. Az indoklás szerint a munkavállalók védelme mellett „egészségpolitikai megfontolásokból” sem érdemes kivételt tenni velük.