Lázárral szemben Brüsszel szerint a lakosságra kellene költeni a pénzt

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor / MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

Az Európai Bizottság szerint az energiahatékonysági korszerűsítésre szánt összeget a lakosságra, és nem a közhivatalokra kellene költeni.


A magyar állam kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós forrásokat, és a pénzből legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni, válaszolta Jávos Benedek PM-es EP-képviselő kérdéseire Corina Cretu regionális fejlesztési biztos.


A nol.hu szerint ezzel az Európai Bizottság cáfolta Lázár János októberi kijelentését, miszerint a magyar állam csak visszatérítendő támogatást biztosíthat az uniós keretből az otthonok energiafelújítása számára, mivel az EU új szabályai alapján a lakosság nem kaphat Brüsszelből vissza nem térítendő forrást.

Ha a kormány ebből a pénzből nem 50 ezer lakás egyenként 225 ezer forintos korszerűsítését végzi el, akkor az egész összeget vissza kell fizetni. Cretu válaszában arról is írt, a magyar kormány mostanáig nem jelezte, hogy változtatna az eredetileg tárgyalt terven.

A VS.hu még októberben kérdezte meg az Európai Bizottságot az ügyben, akkor azt a választ kaptuk: a magyar kormánynak csak kérnie kell, hogy lakásfelújításra is lehessen kínálni vissza nem térítendő támogatást, és Brüsszel engedélyezni fogja.