Lázár: tisztázni kell a Soros-szervezetek befolyásolási kísérletét

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A kormánynak a belügyminiszter készít jelentést. A kabinet folytatja a szigorú költségvetési politikát. A miniszter támogatja, hogy a sportegyesületek ne fizessenek iparűzési adót.


A kormány tisztázni akarja, hogy a Soros György szervezeteinek brüsszeli tevékenységéből kirajzolódó befolyásolási kísérlet érintette-e – és ha igen, hogyan – Magyarország szuverenitását – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a DCLeaks hekkercsoport által kiszivárogtatott iratokra utalt, és szorgalmazta, hogy vizsgálják ki a hitelességüket.

A kormány úgy döntött: Pintér Sándor belügyminiszternek arról kell jelentést készítenie, hogy a bevándorlási krízis idején ért-e el hatást Magyarországon a Soros-szervezetek befolyásolási kísérlete – mondta Lázár, aki szerint 2015 őszén nem véletlenszerű, hanem szervezett akció volt a bevándorlók magyar határhoz szállítása és "a magyar határ ostroma".

A másik fontos kérdés szerinte az, hogy a "Soros-hálózat" az EU fórumain miként tudta befolyásolni a döntéshozókat Magyarországgal szemben. A Magyarországot elmarasztaló, kettős mércét alkalmazó brüsszeli jelentésekkel kapcsolatban az az ember benyomása, hogy azok nem az európai bizottsági döntéshozók asztalán, hanem Soros György munkatársainak számítógépén születtek – mondta Lázár.

"A bevándorlás ügye a Soros-féle hálózat és világ számára kiemelt jelentőségű" – mondta a miniszter. Szerinte ezért a Soros-szervezetek egyrészt azt akarták, hogy Brüsszel tanúsítson megértést a bevándorlás iránt, hogy "Európa nyitott kapukkal várja a bevándorlókat", másrészt "tevékenységük célkeresztjébe kerültek azok az országok (...), amelyek ellenálltak a bevándorlási kísérletnek 2015 nyarán és őszén: így került az étlapra Magyarország".

Lázár azt mondta, a hírszerzést felügyelő miniszterként ő is jelentést készít arról, hogy Brüsszelben mit sikerült elérnie Sorosnak a magyarokkal szemben. Sorosnak "nagyobb struktúrája" van Brüsszelben az érdekei képviseletére, mint a magyar államnak – mondta Lázár, aki szerint beszédes az is, hogy Soros "újságírókat és médiafelületeket vásárolt meg saját eszméinek a terjesztése érdekében, és ha kellett, akkor Magyarországgal kapcsolatban azoknak a cikkeknek a megírása érdekében, amelyek rendszerint elítélik az országot". Szerinte így már érthetőbb, hogy mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, bizonyos lapok csak negatív cikkek jelennek meg Magyarországról.


Közel a teljes foglalkoztatottság

A miniszter a friss foglalkoztatási és munkanélküliségi adatokról azt mondta, hogy soha nem látott mélységbe süllyedt Magyarországon a munkanélküliség, és 1990 óta soha nem volt olyan év, amikor annyi embernek lett volna munkája, mint most. Közel a teljes foglalkoztatottság – mondta Lázár, aki szerint a munkahely teremtésben, a munka mint érték megjelenítésében a kormány óriási eredményeket ért el. "Az a duma" pedig nem igaz, hogy a közfoglalkoztatás növelné a munkaerőpiaci számokat – mondta.

A keresetek emelkedéséről és az építőipari termelés bővüléséről azt mondta, a kormány foglalkozik azzal, hogy a pénzintézetek hogyan intézik a családok otthonteremtési kedvezményével, a csokkal kapcsolatos kérdéseket, és a kormány a kistelepülési ingatlanvásárlások, -felújítások támogatásának ügyével is foglalkozik.

A kabinet nem adja fel szigorú költségvetési politikáját. Magyarországnak van egy könyvelési vitája az EU-val, és lehet, hogy az európai szervek olyan számokat alkalmaznak majd, amelyeket "az európai szabályoknak megfelelően fontosnak tartanak", de ez összességében nincs hatással arra, hogy a kormány folyamatosan csökkenti az államadósságot.

Magyarország további tárgyalásokat szeretne az EU és dél-amerikai országok között tervezett gazdasági együttműködés ügyében – mondta.


Szimpla lopás

A Czeglédy-ügyről azt mondta, hogy "ez egy szimpla lopás, amelyet Gyurcsány Ferenc körei hajtottak végre". A kormány szeretne segítséget nyújtani a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő cége által megkárosított diákoknak, és meg kell vizsgálni azt is, hogy a hírek szerint nyugdíjasok is kárt szenvedhettek.

Nem lehet kötelezni a szülőket arra, hogy hozzájáruljanak az iskola fenntartásához, ez ugyanis szabályellenes, de az működő modell, hogy a szülők önkéntesen osztálypénzt vagy például óvodai hozzájárulást fizetnek.

Személy szerint támogatja azt a fideszes javaslatot, amely a sportszervezetek iparűzésiadó-mentességére vonatkozik, mert a sportegyesület nem vállalkozás, hanem egy "atipikus szervezeti forma" – mondta Lázár.