Lázár szerint méltatlan az Orbán vétójáról szóló vita

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Orbán Viktor és Robert Fico a parttalan vita miatt az uniós csúcs felfüggesztését kérte. Lázár János azért beszélt a hétfői EU-csúcson történtekről, mert szerinte méltatlan, hogy többen megkérdőjelezték, vétózott-e a magyar miniszterelnök, vagy sem.


A félbeszakadt hétfői uniós csúcsról is beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János. A miniszterelnökségi miniszter szerint Orbán Viktor vétójáról „egy nem túl színvonalas vita bontakozott ki”. Ezért a miniszterelnök arra kérte, számoljon be arról, hogy mi történt.

Lázár szerint a kormányfők Brüsszelben hétfőn 13 órakor szembesültek azzal, hogy Németország és Törökország kétoldalú tárgyalásokat kezdett. Ezután parttalan, öt órán át tartó vita alakult ki a kormányfők között. Ezután Orbán Viktor és Robert Fico szlovák kormányfő a vita felfüggesztését kérte. A magyar és a szlovák miniszterelnök vezette visegrádi négyek azt kérték, napolják el a török–EU megállapodásról szóló vitát. Így a miniszerelnökök szokásos vacsorája is elmaradt – mondta.

Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az uniós csúcsok nem formalizált ülések jegyzőkönyv szerinti szavazásokkal. Ha valaki blokkolja a döntést, az kiderült a vitából. Érthetetlennek nevezte, hogy azon a mondaton rágódik a magyar sajtó, hogy volt-e vétó vagy sem. Miközben a török lapok arról írtak azt írták, hogy győztek a tárgyalásokon, de Orbán Viktor és V4-ek blokkolták a megállapodás megszületését. Azt ajánlotta az újságíróknak, nézzék meg, hogy ugyanarról az ügyről néha hogyan számolnak be más országok lapjai.

Hétfőn az MTI és az M1 híradója számolt be arról, hogy Orbán Viktor vétója miatt félbeszakadt az uniós csúcs. Az első hírek alapján úgy tűnt, hogy kizárólag a magyar miniszterelnök emelt volna kifogást az uniós–török megállapodás ellen. Később kiderült, hogy több miniszerelnök is kifogásokat fogalmazott meg. Angela Merkel másnap arról beszélt, hogy a magyar kormányfő felszólalása nem számított vétónak.

Lázár végigvette azt is, hogy a magyar kormány mit gondol az uniós csúcson elhangzottakról. Azt mondta, van értelme annak, hogy Törökország több forrást kapjon a menekülthelyzet kezelésére. Ettől a magyar kormány nem zárkózik el. De elsődlegesen Bulgáriának, Szerbiának, Macedóniának kéne pénzügyi támogatást adni. Ezek az uniós tagjelölt országok sokat tettek a migránsok útvonalának lezárásáért.

A török kormány által kért vízummentességről azt mondta: Magyarország polgárai vízum nélkül léphetnek be Törökországba jelenleg is, ezért nem lennének a viszonosság elve ellen. De a vízummentesség elsőként Ukrajnának, ezen belül a Kárpátalján élő magyaroknak járna. „Magyarország kiáll Ukrajnáért” – mondta. Problémának nevezte, hogy a törökök Ciprust nem ismerik el, emiatt nehéz lesz megkötni az EU és Törökország közti egyezséget.

Az Európai Bizottság feltehetően szerdán teszi meg a betelepítési kvótákról szóló javaslatát. Lázár szerint, ha ez megtörténik, akkor a magyar kormány erre reagálva önálló javaslatot tesz. Ezt a szerdai a kormányülésen tárgyalják, a bizottság javaslatának ismeretében.

Beszélt arról is, hogy a kormány szerdán miért hirdetett az egész országra migrációs válsághelyzetet. Azt mondta, hogy a balkáni útvonal lezárása miatt kiszámíthatatlan azoknak az embereknek a reakciója, akik a görög-macedón határon halmozódtak fel. Ha áttörik a határpontokat, akkor azonnal megközelíthetik a magyar-horvát és magyar-szerb határt is. Ezért készültségben kell tartani a rendőrséget és a honvédséget.