Lázár Orbánról, Habonyról: „Amíg ők futballt néznek, én dolgozom"

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László

-

A Népszavának adott interjúban a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt Habony Árpádról, Ibizáról, a futballstadionok VIP-páholyairól is, majd bejelentette, hogy 30 százalékos leépítés jön jövőre a közigazgatásban.


„Nem vagyok klubtag. Sem Ibizán, sem a futballstadionok VIP-páholyaiban. Nem jártam ezekre a helyekre soha, és nem is tervezem" - mondta Lázár János a Népszavának adott interjújában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az újságíró, Bíró Marianna közbevetésére („Pedig Polt Péter legfőbb ügyész szerint nincs baj a kormányfővel közös szotyizással...") még azt is hozzátette: „Csak azt tudom mondani, hogy amíg ők futballt néznek, én dolgozom. Így mindenki jól jár".


Mint Lázár János mondta, a következő tíz év legfontosabb kérdése Magyarország szempontjából éppen az, mennyire képes a függetlenségét megőrizni. „Ez a Fidesz politikájának lényege, ezen a szemüvegen keresztül tekintünk mindenre" - jegyezte meg.


Kevesebb Európát

„Félreértés ne essék, mi nem akarjuk az integrációt tovább mélyíteni. Szempontunkból az EU elsősorban gazdasági érték- és érdekközösség, nem politikai. Most pedig politikai értékeket akarnak ránk kényszeríteni" - fogalmazott. Hozzátette, „erről nem volt szó 2004-ben", hiszen "az EU alapszerződésében vannak elvek a politikai együttműködéssel kapcsolatban, de szó nincs bevándorlókról".


VIP-páholy Felcsúton: Lázár nem klubtag


Lázár János megjegyezte: Magyarország különleges helyzetben van; "ha munkaerőre vagy járulékfizetőkre van szükségünk, akkor Kárpátaljáról vagy Délvidékről hívhatunk haza magyarokat. Nem kell, hogy egy nagy tömegű bevándorlócsoport befogadásának társadalmi és kulturális kockázatát vállaljuk. Hiszen a külhoni honfitársainkkal nyelvi és kulturális különbségek nincsenek: ők mi vagyunk."

Az uniós betelepítési kvóta kapcsán úgy nyilatkozott, "ha egyszer ezt a kaput kinyitjuk, soha nem lehet becsukni", s "ha a betelepítettek száma évről évre növekszik, amivel egyenes arányban a hazai társadalomban lévő feszültség is fokozódik, lényegesen kisebb lesz a mozgásterünk, de annál nagyobb a baj".

Társadalmunk nemet fog mondani, hogy befogadjon Németországból Magyarországra áttett bevándorlókat. Van nálunk is elég rászoruló ember, ha segítünk, akkor őket kell támogatnunk" - tette hozzá. A kormányzatban és a politikai családunkban profikra van szükségünk, ezért fontos a saját politikusképzésünk - nyilatkozta.


Tömeges elbocsátások a közigazgatásban?

„Vissza kell találnunk a fiatalokhoz, helyet kell adnunk nekik, magunk mellé kell vennünk a nemzetben gondolkodó, vidéki, tehetséges új generációkat", majd arról beszélt, azoknak is lenne mit tanulniuk, akik ma a politikában vannak, például a régi Bibó-szakkollégistáktól. Szavai szerint a Fidesz egyik legnagyobb eredménye a politikai rendszer és osztály átalakítása, "az, hogy a kisebb parlamenttel a változást magunkon kezdtük"; mint mondta, a jövőben a múlt régi érdekeinek megtörése nagy vitákat hoz még.

„Amellett (...), hogy a kormány ügyeit szervezem, az ország és talán Közép-Európa legtapasztaltabb politikusa mellett dolgozhatom, amiből mindennap tanulok. A magyar állam működéséről, vagy arról, hogyan kell kormányozni egy tízmilliós országot - talán nagyképűség nélkül mondhatom -, csupán néhány ember tud komolyan valamit. 2018-ra talán közéjük kerülhetek." - fogalmazott.

Lázár János azt mondta, 2016-ig 30 százalékkal akarja csökkenteni a közigazgatásban dolgozók létszámát, bár elismerte, hogy minden kormány nekikezdett a bürokrácia leépítésének, és egyiknek sem sikerült. Mint fogalmazott, ebben a kormányban egyedül van, csak a miniszterelnök a szövetségese, még minisztertársai is ellenérdekeltek.