Lázár: Nem szórakozásból és jókedvünkből építünk kerítést

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A miniszter a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be arról, mi alapján hozta a kormány a döntését. Azt mondta, ahol kerítés van, ott egyhetedére esett vissza a próbálkozók száma, az EU-tól pedig nem kapott segítséget eddig az ország. A kormány kiborult, hogy az életfogytiglanra ítélt Magyar László a Kúria döntése szerint 40 év múlva mégis szabadulhat.


A szerdai kormányülésen a kormány döntött arról, hogy

 • a Belügyminiszternek jövő szerdán kormányülésen kell részletes tájékoztatást adnia arról, hogy a határzár hogyan valósul meg.
 • a belügyminiszter a Nemzeti konzultáció eredményének függvényében jogszabálytervezetet készít az illegális bevándorlás megfékezésére.
- jelentette be Lázár János a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Lázár azt mondta, a Belügyminisztérium (BM) a kormányülésen tájékoztatást adott arról, hogy eddig 57 ezer illegális határátlépő jött be az országba, ez év végéig 120-130 ezer, vagy akár 150 ezer lesz. Az ülésen a BM tájékoztatta a kormányt az EU igazság- és belügyi tanácsának keddi üléséről. Ezen Lázár szerint arról volt szó, hogy
 • Magyarország rosszabb helyzetben van a júniusi adatok szerint, mint Olaszország, ahová kevesebb mint 50 ezer bevándorló érkezett
 • Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta az EU-t, hogy Magyarország nem kapott semmi segítséget az ügyben.
 • GDP arányosan Magyarországra jut a legnagyobb teher az EU-n belül
 • Pintér Sándor tájékoztatta a tanácsot, hogy Magyarország nem tud várni, lépéseket kell tennie
Lázár azt mondta, az illegális határátlépés bűncselekmény, a kormány dolga, hogy garantálja a rendet. Ebbe beletartozik a határ garantálása, őrzése, védelme is, tette hozzá. A kormány úgy értékelte, hogy az Európai Bizottság nem nyújt megfelelő segítséget.


Mindez követően döntött a kormány, és az ülését megszakítva konzultált Pásztor Istvánnal, a vajdasági magyarok képviselőjével, aki támogatta a döntést.


Ahol van ilyen hatázár, ott egyhetedére esett vissza próbálkozók száma

- mondta a miniszter.


Nem szórakozásból és jókedvünkből született a döntés

- közölte Lázár János. Hozzátette: Szijjártó Péter külügyminiszter tájékoztatta a szerb külügyminisztert a kormányülés közben, a kormány pedig kész konstruktív tárgyalásra az ügyről Szerbiával.

A kormány betart minden egyezményt, ami a menekültekre vonatkozik, mondta a miniszter. Magyarországot nem érheti kritika, a délszláv háborúk idején menekültek sokaságát fogadtuk be, tette hozzá. A törvényes határátlépést nem érinti a döntés. Akik a magyar határig eljutnak, és nem tudnak belépni, azoknak a kormány által biztonságosnak tekintett Szerbiába és Görögországba vissza kell menni.

A kormány kész az Európai Bizottsággal konzultálni, várja az EU segítségét, de a helyzet nem várhat, mondta Lázár, aki a tájékoztatón később újságírói kérdésre azt mondta, nem tudják még, ki építi majd a kerítést.

Később újságírói kérdésre - mi van, ha átvágják a kerítést, alagutat fúrnak alá - annyit mondott, a kormány álláspontja szerint a határzár valódi védelmet jelent, ha pedig Horvátország és Románia felé kerülik meg a migránsok, akkor őket, mivel ezek biztonságos országok, oda vissza lehet toloncolni.

Lázár azt mondta, a kormányülésen 20-25 milliárdos összeg hangzott el a kerítés költségéről, "de ezt többen túlzónak ítélték".


Lázár beszélt arról is, hogy a kormány

 • szerint a Kúria vállalhatatlan döntést hozott, amikor Magyar Lászlóval szemben megszüntette a tényleges életfogytiglant, aki 40 év múlva szabadlábra kerülhet. A kormány mérlegeli, hogyan fordulhat az Alkotmánybírósághoz, az igazságügy-miniszter tárgyalást kezdeményez a Kúria elnökével.
 • az Európai Bizottságot kéri, hozzanak nyilvánosságra mindent az Altus Zrt. megbízásáról.
 • 60 milliárd forint kezességet vállal a 3-as metró felújításához. A BKV jövőre 40, utána 37, 2018-ban 33 milliárdot kap a kormánytól.
 • döntött, hogy a paksi beruházás miatt Kalocsánál új Duna-híd épül. A paksi polgármesterrel és 41 település polgármesterrel egyeztető fórumot alakítottak, ez a következő években rendszeresen tárgyal majd.
 • jövő héten átnézi a legnagyobb földbirtokosok támogatási szerződéseit. A támogatások 75 százaléka került a birtokosok 5 százalékához.