Lázár: megszűnhetnek a Volán-társaságok

Fotó: MTI/MTVA / Jászai Csaba / MTI/MTVA / Jászai Csaba

-

Régóta vannak tervek a távolsági buszközlekedést végző vállalatok összevonásra, most az egyik koncepció szerint akár meg is szűnhet a 23 önálló cég, és a MÁV veheti át a buszokat. Döntés viszont még nincs.


Lehetséges, hogy a jövőben megszűnnek a Volán társaságok – derült ki Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Egy kérdésre válaszolva Lázár azt mondta: nem annyira a társaságok összevonása, inkább megszüntetése merült fel lehetőségként.

Ha megszűnnének a Volán-társaságok, akkor a MÁV vehetné át a távolsági buszközlekedést, de többféle koncepció fekszik az asztalon, és döntés még nem született. A miniszter nonszensznek nevezte, hogy nincs a buszközlekedésben és a vasúton nincs egységes jegyrendszer. A közlekedés átszervezésére Vitézy Dávid miniszteri biztos (korábban a BKK vezérigazgatója) készített koncepciót, de Lázár úgy fogalmazott: nagy vita zajlik a kérdésben.

Jelenleg országszerte 23 Volán társaság működteti a távolsági buszközlekedést. Ezek összevonására, hét regionális társaság létrehozására már a Gyurcsány-kormány idején is születtek tervek, de ezek soha nem valósultak meg.