Lázár János vagy profi imázsépítő, vagy kamikáze akcióba kezdett

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Korrupció az állami cégeknél, a kormánytisztviselők Bibliája a Keresztapa, Rogán Antalból propagandaminiszter lett. Néhány napon belül ezekről beszélt a nyilvánosság előtt Lázár János. A kancelláriaminiszter jellemzően olyan dolgokat tesz szóvá, amelyek az átlagválasztó szemét is csíphetik, kérdés, hogy Lázár vajon jól érzi-e, hogy saját imázsépítésében meddig mehet el.


Nem fukarkodik a kormánykritikus kijelentésekkel Lázár János. A miniszterelnökségi miniszter megszólalásai az elmúlt hetekben is annyira erősre sikerültek, hogy a legtöbb lap vezető helyen számolt be azokról. Lázár azt követően sem fogta vissza magát, hogy egy időre rendeződött a konfliktusa Rogán Antallal.


“Fideszes menedzsment lopja szét”

A múlt héten komoly visszhangot váltottak ki az állami mezőgazdasági cégek korrupciós ügyeiről szóló mondatai.


Amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét.

- mondta az Országgyűlés egyik bizottságának nyilvános ülésén. Mivel egy fideszes politikus beszélt kormányzati korrupcióról, a sajtó fel is kapta az önkritikus mondatokat.

Pár nappal későbbi sajtótájékoztatóján Lázár azt mondta: arra utalt, a magyar társadalomban él egy olyan közvélekedés, hogy ha az állam földet művel, akkor abból csak baj lehet. Szerinte ettől már nem kell félni, mert az államnak már nincsenek földműveléssel foglalkozó vállalkozásai, a szocialista és a fideszes kormányok értékesítették ezeket. A miniszter bizottsági szereplése után után azonban sajtónak kiszivárogtatták a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal egyik munkaanyagát, eszerint súlyos visszaélések történtek az állami erdőgazdaságoknál.


A propagandáért felel

Lázár azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy propagandaminiszternek nevezte Rogán Antalt. Ezzel a jelzővel korábban csak az ellenzék illette a politikust. Mindez azon a sajtótájékoztatón hangzott el, amelyen Giró-Szász András bejelentette, hogy lemond a kommunikációs államtitkári posztról, mert Rogán minisztériumához kerül a kommunikáció irányítása.


Most alkalom lesz arra, hogy egy új csapat, egy új minisztérium, mely a propagandáért és a tájékoztatásért felelős minisztérium, bebizonyítsa azt, hogy hogyan lehet ezt még ennél is jobban csinálni, mint ahogy azt András csinálta.

- mondta a sajtótájékoztatón Lázár.

A kijelentésbe nem volt nehéz belemagyarázni a két politikus közti konfliktust. Ez akkor csúcsosodott ki igazán, amikor kiderült, Rogán frakcióvezetőből a kormányfő kabinetfőnökévé lép elő. Az eredeti tervek szerint Rogán államtitkári rangban, a Lázár vezette Miniszterelnökségen látta volna el a posztot. Lázár a lemondását belengetve szeptemberben elérte, hogy Rogán egy önálló minisztérium élén legyen kabinetfőnök. Igaz, ezzel elveszítette a kommunikáció feletti felügyeletet.


A Keresztapa = Biblia

Még aznap, amikor Rogánt propagandaminiszternek nevezte, Lázár egy konferencián is felszólalt. Itt többek között a bürokráciacsökkentésről, illetve az ezzel járó feladatokról beszélt. Felszólalása egy pontján úgy fogalmazott,


a Keresztapa című film, amely sok kormánytisztviselő számára Bibliaként nézendő.

Hiába szánta Lázár ironikusnak a mondatot, a kormányra nézve nem feltétlenül hízelgő, ha az egyik legbefolyásosabb tagja azon viccelődik, a leghíresebb maffiafilmből merítenek ötleteket.

Lázárra korábban is jellemzőek voltak a kritikus megszólalások. Tavasszal arról beszélt, az államnak nem kellene támogatnia a profi sportklubokat, miközben sorra újították fel a stadionokat, Orbán Viktor pedig többször is mondta, még több pénzt fordítana a sportra. Párttársaitól eltérően nem állt ki a kormányfő személyes jóbarátja, a felcsúti polgármester mellett sem, márciusban úgy fogalmazott, Mészáros Lőrincnek el kell számolnia a vagyonával.


Imázsépítés

Lázár a meglepően őszinte, kormánykritikus megszólalásaival valószínűleg a róla kialakult képen próbál változtatni. A politikus megítélésének nem tettek jót az életmódjáról, a külföldi vadászatáról, a gyereke nevére vásárolt budai lakásról szóló cikkek. Magyarázkodni kényszerült, amikor polgármesterként azt mondta, “mindenki annyit ér, amennyije van”. De kellemetlen volt számára az is, amikor kiderült, frakcióvezetőként lézerblokkolós autóval járt.

Markáns mondataival mostanában jobbára azokat a kormányzati intézkedéseket teszi szóvá, amelyek népszerűtlenek a lakosság körében is. A heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatói, ahol órákon át állja az újságírók rohamát, szintén alkalmasak arra, hogy növeljék a támogatottságát. A Medián felmérése szerint Lázár népszerűsége májusról szeptemberre hat százalékponttal nőtt. Ezzel még mindig tíz százalékponttal marad le Orbán mögött. A konfliktuskereső stílusa miatt a kormánypárton belül továbbra sem tartozik a legnépszerűbb politikusok közé.


Hol a határ?

A Fideszben többen úgy vélték, hogy Rogán miniszteri kinevezésével Lázár visszafogottabb lehet. A két politikus feladatai jól elkülönülnek egymástól, Lázárhoz tartozik a közigazgatás irányítása, Rogán a politikáért felel. Egyensúly alakult ki köztük, ez pedig akár a következő választásokig is kitarthat. Lázár azonban úgy tűnik, továbbra sem fékezi magát, markáns véleményét egyre többször hangoztatja.