Lázár János: Habony Árpád helyzetét tisztázni kell a Fideszben

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Figyelőnek adott interjújában azt mondta, nyílt orosz-ukrán háborútól tart.


Hátba támadta Pokorni Zoltán, Kövér László és néhány idősebb fideszes politikus a párt fiatalabb generációját – ezt állította a Figyelőnek adott interjújában Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az ő, Giró-Szász András vagy Habony Árpád vagyonáról szóló információk, a kirobbant botrányok mögött az áll, hogy Pokorni Zoltánék szivárogtatták ki ezeket az információkat.

Lázár János Habony Árpádról azt mondta, rendszeresen kikéri a tanácsait, de nem tudja, hogy miből él, honnan van a vagyona, ugyanakkor „a Fidesz érdeke, hogy minél előbb tisztázódjon a szerepe és a helyzete”.

A miniszter szerint könnyen nyílt háború törhet ki Oroszország és Ukrajna között, ebben az esetben pedig a kárpátaljai magyarok tússzá válhatnak az ukrán kormány kezében, a magyar kormánynak ezért kell nagyon óvatosan kezelnie az ukrán konfliktust. Ugyanakkor hiszi, hogy „Németország képes az európai békét megőrizni”, ezért fontos a „németekkel való szövetség megerősítése”.


Lázár János már a belső ellenséget keresi a Fideszben


Az Egyesült Államokról viszont úgy beszélt Lázár, mint amelyik „csendőrt akar játszani”, Amerika szerepét a Bach-rendszerhez hasonlította, amelyben André Goodfriend ügyvivő játszaná a „helytartó” szerepét, a cél pedig, hogy „a többségből kisebbséget csináljanak”.

A bankrendszer átalakításával kapcsolatban úgy fogalmazott, a cél továbbra is az 50-70 százalék közötti magyar tulajdonosi arány elérése, ezért vett az állam eddig is bankokat, ezután is ezt teszik majd, tárgyalnak az Erstével és a Raiffeisennel is. Az MKB-ról azt mondta, sokkal rosszabb állapotban volt, mint várták.

Energetikában továbbra is cél az olcsó rezsi, a minimum, hogy az árak ne növekedjenek még jó néhány évig. Lázár szerint tárgyalnak az EU-val arról, hogy ez ne minősüljön tiltott állami támogatásnak.

A paksi beruházással kapcsolatban Lázár megerősítette a VS.hu korábbi információit, miszerint nyugati partnereket is bevonnak majd a beruházásba. Úgy fogalmazott, „a Paks II. beruházás kivitelezése várhatóan végső soron egy nemzetközi konzorcium keretében történik” majd. Az M0-sra tervezett útdíjról azt mondta, nem fognak meghátrálni a tüntetések hatására.