Lázár János: A munkám nem engedi, hogy most Amerikába utazzak

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

-

A kitiltási botrányt tárgyalja a nemzetbiztonsági bizottság. Az érkező fideszes politikusok nem árultak el részleteket.


A parlament nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésen kezdte tárgyalni hétfő délelőtt az amerikai kitiltási ügyet, majd az ülés kezdete után egyhangúlag nyílt ülés mellett döntöttek a bizottsági tagok.

Az ülés előtt a helyszínre érkező Gulyás Gergely fideszes képviselő azt mondta, ha bárki feljelentést tenne az ügyben, akkor a hatóságoknak lépniük kellene. "Akinek tudomása van az ügy részleteiről, az tegyen feljelentést", közölte.

Szél Bernadett LMP-s képviselő szerint Orbán Viktornak ki kellene állnia és tájékoztatni a közvéleményt. Hozzátette: szomorúan vette tudomásul, hogy zárt az ülés, mint a kezdés előtt mondta, kezdeményezni fogja a nyílt ülést.

A szintén a helyszínre érkező Lázár Jánostól az újságírók az ülés előtt azt kérdezték, rajta van-e a listán. Azt felelte, nincs. Mint mondta, a munkája nem engedi, hogy mostanában az Egyesült Államokba utazzon, de be tudna lépni az ország területére.

Lázár János az ülésen arról beszélt, hogy a magyar kormány azt várja, hogy Amerika konkrét információt adjon az ügyben. Többször említette azt is, hogy Magyarország barátsággal tekint az Egyesült Államok felé.

Az ülés kezdete előtt nem sokkal Vadai Ágnes DK-s politikus a Külügyminisztériumban belenézhetett három dokumentumba az ügyről. Ezekből kiderül, hogy október 6-án szólt az USA a döntéséről. Erről itt olvashat bővebben.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.


Forró téma

A nyilvánosságban értelemszerűen kiemelten foglalkoznak az amerikai kitiltásokkal, amelyekről viszonylag kevés részletet tudni. Az amerikaiak csak annyit közöltek, hogy tíznél kevesebb kormányzati tisztviselő érintett. Neveket nem mondanak, szerintük ez nem tartozik a nyilvánosságra. A sajtóértesülésekben említettek közül egyedül a NAV elnöke, Vida Ildikó nem cáfolt, hogy az Amerikából kitiltottak közt lenne. Kormánypárti politikusok azt várják, hogy az amerikai hatóságok bizonyítsák a beutazási tilalom kapcsán felmerült korrupciós vádakat. Az amerikai ügyvivő, André Goodfriend viszont hangsúlyozta, a kitiltás és a korrupciós gyanú két különböző ügy.


A volt adóellenőr, Horváth András ma azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az általa januárban feltárt milliárdos áfacsalások és a magyar kormányzathoz köthető személyek Amerikából való kitiltása között összefüggés lehet.

És a Norvég Civil Alap ügyében az első feljelentést tévő Tényi István is megnyilvánult: levélben tudakolta az amerikai nagykövetségtől, hogy őt is kitiltották-e Amerikából.