Lázár csütörtökig eldönti, lemond vagy marad

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Több személyi döntést is bejelent Orbán Viktor a Fidesz velencei frakcióülésén. Rogán Antal kabinetfőnök, Kósa Lajos frakcióvezető, Gyürk András a Fidesz ügyvezető alelnöke lesz. Lázár János ezekkel nem ért egyet, nem szeretné, ha Rogán szervezetileg hozzá tartozna, és neki kellene felelnie a kabinetfőnök döntései miatt. Úgy tudjuk, ha Orbán ezt nem tudja garantálni, Lázár holnap lemond.


Akár az is elképzelhető, hogy Lázár János a szokásos csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján lemond a miniszteri posztjáról. Úgy tudjuk, a miniszter arra az esetre „lengette be” a lemondását, ha nem tisztázódnak a Rogán Antal és Lázár János közötti felelősségi körök.

Rogán Antal szerda délután jelentette be, október 1-jétől Orbán Viktor politikai kabinetfőnöke lesz. A politikus a sajtótájékoztatóját a fejér megyei Velencén tartotta, a Fidesz-KDNP itt tartja többnapos, politikai szezonnyitó frakcióülését. Rogán arról is beszélt, hogy Velencén Orbán javaslatot tesz az új frakcióvezető személyére. Kabinetfőnökként Rogán nem tartja meg a frakcióvezetőséget, annak ellenére, hogy korábban erről szóló pletykákat is lehetett hallani.

A velencei tanácskozáson jelenlévő, kormányzati forrás a VS.hu-nak arról beszélt, Orbán kedd este hívatta be a parlamenti dolgozószobájába Lázárt. Ekkor közölte vele, hogy Rogán lesz a kabinetfőnöke. A miniszterelnök további személyi döntésekről is beszámolt. Eszerint Kósa Lajos váltja a frakció élén Rogánt. Gyürk András, a párt kampányfőnöke a Fidesz stratégiai elnöke lesz. Orbán és Lázár közel másfél órán keresztül beszélt.

Lázár a személyi döntéseket a kormányzati forrás szerint “egész pályás letámadásnak”, “ultimátumszerűnek” nevezte. Kifogásolta, hogy egyelőre nem világos, miért felelne Rogán, és miért Lázár. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenképp szeretné elkerülni az olyan helyzeteket, hogy a politikai irányvonalról Rogán dönt, ezek miatt viszont Lázárt interpellálná az ellenzék az Országgyűlésben. Nem szeretné azt sem, hogy ráégjenek azok az V. kerületi ügyek, amelyek miatt a hatóságok nyomoznak - mondta az ügyet ismerő kormányzati forrás.

Elfogadható konstrukció lenne ugyanakkor Lázár számára, ha Rogán és a stábja hivatalosan a miniszterelnök alá tartozna. Orbán szerda este hétkor kezdte el helyzetértékelő beszédét a zárt frakcióülésen, a menekültkrízis mellett valószínűleg személyi kérdéseket is érinteni fog. Kérdés, hogy Lázár igényéről mi hangzik majd el. Amennyiben az ügy nem rendeződik számára megfelelően, elképzelhető, hogy napokon belül lemond, és parlamenti képviselőként folytatja tovább. A frakcióülésen tartózkodó forrás szerint a lemondás akár a csütörtöki kormányinfón is megtörténhet.

Még májusban több lap is beszámolt arról, hogy Rogán a kormányfő kabinetfőnöke lehet. Eszerint Lázár János miniszterelnökségi miniszterhez tartozna a közigazgatás irányítása, Rogán a politikáért felelne. Rogán jelenleg is ehhez hasonló munkát végez a Fidesz politikai stábjának vezetőjeként. A kormányfő tavasszal bízta meg a politikust a kormány számára fontos ügyek politikai koordinációjával. A Fideszben többen a stáb sikerének tudják be, hogy a menekültüggyel kormánypárt újra át tudta venni kezdeményezést.

Nem újdonság, hogy Lázár nem örül Rogán új posztjának. A miniszter még májusban, egyik sajtótájékoztatóján talányosan úgy fogalmazott, Rogán esetleges kinevezése esetén „fenntartja a változtatás jogát”. Munkatársai szerint ezzel arra utalt, hogy a saját távozását is elképzelhetőnek tartja. A Figyelő pár hete arról írt, hogy Lázár német barátai tanácsára az üzleti életben próbálná ki magát.

Lázár szűk körben azért is nevezhette a miniszterelnök által tervezett személyi döntéseket egész pályás letámadásnak, mert Gyürk András jó viszonyt ápol Rogán Antallal. Együtt kezdték politikai karrierjüket a Fidelitasban, a Fidesz ifjúsági szervezetében, Gyürk tagja a Rogán vezette politikai stábnak is. A két politikus nagyjából egyidős egymással.

Orbán a személyi döntéseiről éppen aznap tájékoztatja a Fideszt, amikor Röszkén komoly konfliktus alakult a határ túloldalán feltorlódó menedékérők és a rendőrök között, így a sajtó főként a röszkei eseményeket figyeli.